Přeskočit na obsah

ČPZP hradí i prevenci komplikací cukrovky

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) podporuje zlepšování péče o chronické nemoci včetně diabetes, se kterým se nyní léčí 91 tisíc jejích pojištěnců. Třetí největší zdravotní pojišťovna v ČR nezapomíná ani na předcházení závažných komplikací onemocnění. Například nově hradí diabetologům oční prevenci.

„ČPZP hradí u poskytovatelů zdravotních služeb v odbornosti diabetologie vyšetření diabetické retinopatie pomocí počítačové analýzy digitálních snímků sítnice. Tato vyšetření má u ČPZP nasmlouváno v současné chvíli 61 poskytovatelů zdravotních služeb v odbornosti diabetologie,“ upřesňuje tisková mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Diabetická retinopatie je závažnou komplikací cukrovky. Toto onemocnění postihuje cévy sítnice a může vést k těžkému poškození zraku. Jedním z hlavních rizikových faktorů pro vznik a postup onemocnění je špatně udržovaná hladina krevního cukru. Významnou roli hraje i to, jak dlouho pacient cukrovkou trpí.

Většinu běžných léčiv proti diabetu může pacientovi předepsat už praktický lékař. Moderní léčbu pro komplikovanější onemocnění může předepsat diabetolog a v některých případech i delegovaně praktický lékař. Lidé s cukrovkou, kteří jsou registrováni u ČPZP, mají k dispozici širokou a dostupnou síť smluvních lékařů v odbornosti diabetologie po celé ČR. Konkrétní lékaře lze najít na webu cpzp.cz/lekari, nebo dotazem na kterékoli pobočce zdravotní pojišťovny.

Komplexní léčba diabetu pomáhá lékařům a jejich pacientům lépe zvládat toto chronické metabolické onemocnění. Cukrovkářů i komplikací diabetu nicméně každým rokem přibývá. Rostoucí počet dětských diabetiků, chronicky nemocných diabetiků i těhotenské cukrovky potvrzují také data ČPZP.

„Například léčbu těhotenské cukrovky pojišťovna loni hradila čtyřem stovkám žen, což je meziročně o desetinu žen více. Celkově ČPZP v roce 2022 vynaložila na léčbu diabetu 1,336 miliardy korun. O rok dříve to bylo 1,185 miliardy. Počet pacientů diabetiků stoupl za jediný rok zhruba o 3700 na loňských téměř 90 tisíc,“ uvádí mluvčí pojišťovny Mazurová.

Vyšší příspěvky v preventivním programu Diabetes

ČPZP se snaží pomáhat svým pojištěncům pomáhat rovněž prostřednictvím preventivních programů. Pro usnadnění života s diabetem pojišťovna podstatně navýšila limity příspěvku vypláceného v rámci preventivních programů. U dětí je tak od letošního ledna možnost čerpání 2000 korun, což je čtyřnásobek loňské částky. Dospělí pojištěnci si mohou požádat o příspěvek ve výši 1000 korun, zatímco dříve to bylo jen 500 korun. Letos ČPZP už diabetikům přispěla z fondu prevence více než 2,1 milionu korun. Za celý loňský rok to bylo 795 tisíc korun a předloni 620 tisíc korun.

Příspěvek z programu Diabetes je určen na nákup produktů a pomůcek pro diabetiky, třeba na dezinfekci kůže před odběrem krve k zjištění hodnoty glykemie pomocí glukometru či k dezinfekci kůže před aplikací inzulínu.

Využít příspěvek od ČPZP je možno také na nákup testovacích proužků pro zjištění glukózy/ketonů v moči, na nákup příslušenství k inzulínové pumpě (baterie, zásobníky inzulínu), na diagnostické proužky pro stanovení hodnot glukózy v krvi, zakoupené nad rámec hrazeného množství, na jehly a na glukometr. Lze ho také uplatnit na speciální obuv pro diabetiky zakoupenou v lékárně nebo v prodejně zdravotnických potřeb, popřípadě přímo u výrobce.

Světový den diabetu si připomínáme vždy 14. listopadu

Světový den diabetu vyhlašuje Světová zdravotnická organizace a Mezinárodní diabetická federace již od roku 1991. Cílem je zvýšit povědomí o všech typech cukrovky a podpořit prevenci cukrovky 2. typu. Tento světový den připadá na 14. listopadu, což je den, kdy se narodil objevitel inzulínu Frederick Banting.

TZ

Zdroj: Zdraví-lidé.cz