Přeskočit na obsah

Facebook v Británii dočasně odvrátil žalobu a odškodné až tři miliardy liber

Americká internetová společnost Facebook v Británii dočasně odvrátila hromadnou žalobu podanou jménem asi 45 milionů uživatelů a odškodné až tři miliardy liber (80,2 miliardy Kč). Firma podle žaloby zneužívá dominantního postavení na trhu, aby mohla profitovat ze získaných osobních údajů. Soud v Londýně dal podle agentury Reuters právním zástupcům žalobce půl roku na to, aby se znovu pokusili ztráty uživatelů dokázat.

Mateřským podnikem Facebooku je společnost Meta Platforms. Její mluvčí sdělil, že společnost rozhodnutí vítá. Připomněl předchozí prohlášení podniku, že žaloba je zcela bezpředmětná.

Uživatelé Facebooku nebyli řádně odškodněni za hodnotu osobních údajů, které museli poskytnout, aby mohli platformu používat, uvedla právnička Liza Lovdahlová Gormsenová. Ta se právem zabývá na akademické úrovni, je poradkyní Úřadu pro finanční etiku (FCA) a stojí i za žalobou proti Facebooku.

Soud dnes rozhodl, že její metodika pro stanovení případných ztrát, které uživatelé sociální sítě Facebook utrpěli, vyžaduje zásadní přehodnocení, aby bylo možné v případu pokračovat. Soudce dal jejím právním zástupcům šest měsíců na to, aby předložili další důkazy.

TZ

Zdroj: B2B NETWORK NEWS