Přeskočit na obsah

Kraj dá Středočeskému inovačnímu centru přes 33 mil. Kč na program mobility vědců

Středočeský kraj dá Středočeskému inovačnímu centru (SIC) na vědecký výzkum a inovace přes 33 milionů korun. Příspěvek půjde na takzvaný program mobility MERIT, který podporuje výzkumné aktivity a vzdělávání vybraných výzkumníků v oblastech, jako jsou biotechnologie a biomedicína nebo laserové a kosmické technologie. Do Středočeského kraje díky programu zamíří 30 zahraničních vědců. Žádost projednali krajští radní, přidělení peněz ještě musí potvrdit zastupitelé, informoval mluvčí hejtmanství.

„Podpora vědeckého výzkumu a inovací, využití vědeckých výsledků středočeským firmami a nasazení v běžném životě patří od počátku našeho působení v čele Středočeského kraje k prioritám,“ uvedla hejtmanka. SIC získalo téměř 90 milionů korun z evropského dotačního programu Horizon Europe. O grant se ucházelo 116 subjektů z celé EU, SIC skončilo na čtvrtém místě.

Díky pětiletému programu do Středočeského kraje zamíří 30 vědců z celého světa. Zabývat se budou vývojem nových léčiv nebo studiem vesmíru a budou moci využívat výzkumnou infrastrukturu kraje, například nejsilnější laser na světě. „Znalosti a zkušenosti zahraničních vědců budou čerpat nejen středočeské vědecké instituce, malé a střední firmy, ale i zapojené středočeské střední školy, kde doktorandi budou po část svého pobytu i vzdělávat naše studenty,“ doplnila hejtmanka.

SIC je v Česku doposud druhým úspěšným žadatelem v této výzvě. „Naposledy uspěl s programem SoMoPro Jihomoravský kraj v roce 2015 a od té doby Česká republika v roli koordinátora podobného programu nebyla. Společně s námi uspěl v této výzvě i Fyzikální ústav Akademie věd a oba programy budou probíhat paralelně,“ uvedla manažerka programu MERIT Martina Vycudilíková.

Celkové náklady na projekt jsou 152,5 milionu korun, dotace z Horizon Europe činí 60 procent, Středočeský kraj kryje 22 procent, zbytek nákladů uhradí hostující výzkumné organizace.

Do programu je zapojeno 15 středočeských výzkumných organizací. Jde například o laserová centra ELI Beamlines a HiLASE v Dolních Břežanech u Prahy, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, Astronomický ústav nebo několik ústavů biomedicínského a biotechnologického centra Biocev.

TZ

Foto: Shutterstock

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS