Přeskočit na obsah

Nízké teploty venku i doma, málo vitamínů a stres. Péče o imunitu bude letos v zimě obzvlášť důležitá

Po dvou sezonách, kdy jsme se chránili respirátory, vstupujeme do období respiračních onemocnění zcela „odzbrojeni“. Vzhledem k energetické krizi se navíc dá očekávat, že v zimě budou mnozí doma topit pouze minimálně, čímž ještě více vystaví své zdraví riziku. Jak se tedy co nejlépe připravit na letošní vlnu nemocí? Pečujte o imunitu, zapomeňte na stres a po návratu z exotické dovolené si dejte čas na aklimatizaci.

Málo slunce, ovoce a zeleniny? Doplňujte vitamíny C, B a D

Při cestě hromadnou dopravou, v obchodech či v kinech se často pohybujeme ve společnosti mnoha cizích lidí, a tak musí naše imunita odrážet neustálé útoky infekcí. Proto si musíme svou obranyschopnost hýčkat. Určitě jste již slyšeli o pestré stravě, pravidelném pohybu či dostatku spánku, a stejně tak víte, že v praxi není snadné všechna doporučení stoprocentně dodržovat. Důležité proto je vědět, proč je každá ze zmíněných věcí pro zdraví tak důležitá. Například zdravým a bohatým jídelníčkem do těla dostáváme vitamíny a minerály. Jejich nerovnováha vede ke slabší imunitě a navíc se mohou objevit další problémy, jako je vysoký krevní tlak, únava či psychické problémy.

Vzhledem k nižší spotřebě ovoce a zeleniny se v zimě vyplatí doplňovat vitamín C. Ten posiluje imunitní systém, zkracuje délku virových onemocnění a tělo si jej neumí samo vytvořit. Ať už si jej pořídíte v kapslích nebo ve skvěle vstřebatelné lipozomální formě, vaše imunita vám poděkuje. Stejně tak se zaměřte na vitamin B. Souhrn všech 8 vitaminů této skupiny – B-komplex – je zásadní pro zdravé fungování metabolismu, zmírňuje projevy únavy a je klíčový pro nervový a imunitní systém. „Béčko“ tělu dopřejete, budete-li jíst drůbeží a hovězí maso, vejce, mléko, ořechy, luštěniny a k radosti mnoha z nás je i v pivovarských kvasnicích. Nedostatek pobytu na slunci se negativně podepisuje na množství vitamínu D v těle. Ten přitom pomáhá zvyšovat obranyschopnost, takže je vhodné dopřát si ho ve formě doplňku stravy a nevyhýbat se potravinám, které jej obsahují: maso, tuk mořských ryb, vaječný žloutek či plnotučné mléko. Z minerálů je v zimě důležité mít dostatek zinku a selenu.

Odstraňte spouštěč stresu

Ani ta nejzdravější strava však sama o sobě nestačí, jste-li vystaveni neustálému stresu. „Důvodem zdravotních potíží není jen stres sám o sobě, ale i jeho následky, jako špatné stravovací návyky či nedostatek spánku. Takovému člověku hrozí oslabení imunity a s tím spojená vyšší náchylnost k infekčním onemocněním,“ vysvětluje MUDr. Kiričenková. A pokud se rozhodnete dostat svou psychiku do pohody např. pobytem v exotických destinacích, nezapomeňte, že i výkyvy nízkých a vysokých teplot nejsou pro zdraví ideální. Obzvlášť po návratu si dejte čas a vyvarujte se hektickému návratu do běžné rutiny, abyste paradoxně nezažili ještě větší stres, než před odletem na dovolenou.

TZ

Zdroj: Zdraví-lidé.cz