Přeskočit na obsah

Od 1. června začnou platit první opatření proti spoofingu

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vydal novelu všeobecného oprávnění č. VO-S/2/07.2005-10, které stanovuje podmínky pro zajišťování veřejných komunikačních sítí a přiřazených prostředků. Novela, označená jako všeobecné oprávnění č. VO-S/2/04.2024-1, zavádí dvě nové podmínky s cílem omezit dopady podvodného spoofingu.

První podmínka, účinná od 1. července 2024, zajistí analýzu označení volajícího účastníka v signalizační zprávě u volání přicházejících ze zahraničí do České republiky. Pokud bude účastník označen českým číslem (s předvolbou +420), volání nebude spojeno. Tato podmínka se zatím nevztahuje na mobilní čísla, která mohou být v roamingu.

Druhá podmínka, účinná od 1. června 2024, se týká vkládání informace o volajícím účastníkovi do signalizační zprávy u volání originovaných v ČR. Stanovuje pravidla pro označení volajícího účastníka tak, aby vždy obsahovalo reálné a zpětně dovolatelné telefonní číslo provázané s konkrétním účastníkem či službou.

ČTÚ bude účinnost nových opatření průběžně vyhodnocovat. Očekává se, že tato regulační opatření pro pevná čísla budou doplněna samoregulačními opatřeními mobilních operátorů, která by měla efektivně minimalizovat útoky zneužívající česká mobilní telefonní čísla.

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS 

Zdroj: ICT NETWORK NEWS