Přeskočit na obsah

Odvolaní členové dozorčí komise Rady ČT žádají o ušlou odměnu 2,6 milionu Kč

Odvolaní členové dozorčí komise Rady České televize žádají po televizi kvůli svému nezákonnému odvolání náhradu ušlé odměny 2,6 milionu korun. Včetně povinných odvodů na sociální a zdravotní pojištění by televize měla zaplatit 3,5 milionu korun plus náklady na soudní řízení zhruba 110.000 korun. Na jednání Rady ČT to uvedl ředitel korporátních vztahů a komunikace ČT Vít Kolář.

Vedení České televize si po obdržení dopisu s požadavky odvolaných členů komise zadalo právní analýzu, jak má v této situaci potupovat, dodal Kolář.

Rada ČT odvolala celou dozorčí komisi v listopadu 2020 na návrh tehdejší radní Hany Lipovské. Důvodem byly vážné výhrady k práci komise. Nejvyšší správní soud (NSS) letos v říjnu rozhodl, že rada k odvolání neměla oprávnění a její rozhodnutí zrušil. Členy dozorčí komise lze podle NSS odvolat jen na základě specifických zákonných důvodů.

Současný předseda Rady ČT Pavel Matocha, který před dvěma lety jako radní hlasoval pro odvolání komise, už dříve uvedl, že rozhodnutí NSS považuje za věcně nesprávné. Rozsudek podle něj neobsahuje přesvědčivé rozhodnutí založené na podrobné právní analýze, kterou by v takto závažné právní věci očekával, a odůvodnění je tak prakticky omezeno na nepodloženou úvahu o použití slova „přiměřeně“ v normativním textu.

Komise je poradním orgánem rady v záležitostech hospodaření televize. Proti svému odvolání se žalobou bránili čtyři z pěti členů, konkrétně Simona Holubová, Stanislava Hronová, Jiří Stránský a Jiří Staněk. Náklady na činnost dozorčí komise a na odměny jejích členů se hradí ze zvláštní výdajové položky rozpočtu České televize.

TZ

Foto: Shutterstock

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS