Přeskočit na obsah

Orange a MásMóvil dokončili fúzi a vytvořili největší španělskou telekomunikační společnost

Orange a MásMóvil dokončily navrhovanou fúzi ve Španělsku s cílem vytvořit největšího mobilního operátora v zemi.

Podle dohody vlastní oba operátoři stejný ve společném podniku 50procentní podíl. Nová entita bude známá jako MásOrange.

Fúze, která byla poprvé oznámena již v roce 2022, má podle odhadů hodnotu 18,6 miliardy EUR a vytvoří společný podnik s více než 37 miliony zákazníků, včetně předplatitelů mobilních a pevných linek.

Dokončení obchodu se zpozdilo kvůli obavám z konkurence ve Španělsku, přičemž fúze snížila počet telekomunikačních společností ze čtyř na tři.

Začátkem tohoto měsíce španělská vláda požehnala dohodě, několik týdnů poté, co antimonopolní regulátor Evropské unie schválil fúzi poté, co MásMóvil souhlasil s prodejem spektra ve třech pásmech frekvenčního spektra rumunské Digi.

MVNO Digi využije toto spektrum k vybudování vlastní mobilní sítě a nakonec se stane čtvrtým operátorem ve Španělsku.

V loňském roce Evropská komise uvedla, že taková dohoda omezí hospodářskou soutěž a zvýší náklady ve Španělsku, a varovala, že provozovatelé budou muset před vydáním jakéhokoli souhlasu řešit řadu problémů v oblasti hospodářské soutěže.

V nynějším oznámení (26. března) byl výkonný ředitel Orange España Jean François Fallacher jmenován nevýkonným předsedou JV, zatímco výkonný ředitel MásMóvil Meinrad Spenger byl jmenován generálním ředitelem.

V prohlášení JV se uvádí, že na základě předběžných závěrečných účtů budou příslušné výnosy při uzavření činit přibližně 4,4 miliardy EUR pro Orange a přibližně 1,65 miliardy EUR pro akcionáře MásMóvil.

„Je pro nás obrovskou ctí a obrovskou zodpovědností obsluhovat našich více než 30 milionů zákazníků ve Španělsku,“ řekl Spenger. „S naším JV má nyní španělský telekomunikační trh silnější společnost se schopností inovovat a investovat a sloužit našim klientům v rezidenčním a obchodním segmentu jako jejich důvěryhodný partner.“

Christel Heydemann, generální ředitelka společnosti Orange, dodala: „Dnešní oznámení je důležitým odrazovým můstkem při zavádění dlouhodobého strategického plánu Orange v Evropě. Vytvořením silnějšího a udržitelnějšího hráče pomůže dnes zahájený společný podnik podpořit inovace a investice do vysokorychlostního širokopásmového připojení a digitálních služeb ve Španělsku. Je to jednoznačně pozitivní krok vpřed v naší celkové vizi silného a prosperujícího telekomunikačního průmyslu v Evropě.“

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS