Přeskočit na obsah

Orange spouští 5G v Botswaně

Orange oznámil, že jeho botswanská pobočka je první na africkém kontinentu, která nabízí služby 5G. Orange Botswana spustila 5G 11. listopadu 2022 s pokrytím v Gaborone a Francistown, které nabízí pokrytí 30 % populace. Orange uvedl, že další botswanská města budou následovat začátkem roku 2023.

Orange Botswana představila nové balíčky 5G pevného bezdrátového přístupu (FWA) a mobilních datových balíčků zaměřených na rezidenční zákazníky a malé a střední podniky, uvedla v prohlášení. FWA začíná na 15 megabitech za sekundu (Mbps) pro předplacené a 20 Mbps pro postpaid při sazbách začínajících na 699 BWP (53,80 USD) za měsíc, což odpovídá asi 10 % průměrného měsíčního platu Botswananů.

Společnost doufá, že novými nabídkami přiláká vertikální trhy, jako je zdravotnictví, vzdělávání a bezpečnostní služby. Za tímto účelem se společnost spojila s místním poskytovatelem zdravotnických služeb MRI Botswana a vytvořila projekt „Connected Ambulance“, který poskytuje služby telemedicíny.

Orange působí v 17 zemích na Středním východě a v Africe. Společnost tvrdí, že 1 z 10 Afričanů je zákazníkem Orange. V roce 2020 vygenerovala společnost Orange Middle East and Africa (MEA) tržby 6,4 miliardy EUR (6,6 miliardy USD) a oslovila více než 135 milionů zákazníků. V roce 2020 Orange a jeho dceřiné společnosti oznámily komerční spuštění Djoliba, optické páteřní sítě skládající se z více než 10 000 km pozemního vlákna spojeného s 10 000 km podmořských kabelů. První svého druhu v oblasti, vláknová páteř spojovala hlavní města Burkina Faso, Pobřeží slonoviny, Ghana, Guinea, Libérie, Mali, Nigérie a Senegal.

Ale až do spuštění Botswany byl telekomunikační dosah Orange na kontinentu čistě prostřednictvím služeb 4G.

Orange má samozřejmě regionální konkurenci. Jihoafrický poskytovatel bezdrátových a pevných služeb Telkom koncem minulého měsíce oznámil spuštění své služby 5G pro Jižní Afriku. FWA opět zaujala ústřední místo při tomto zavádění, kde byla také uvedena společnost Huawei, které bylo zakázáno budovat novou telekomunikační infrastrukturu v Severní Americe z důvodu obav o národní bezpečnost. A v srpnu Nokia a Safaricom zaznamenaly úspěšný pilotní test 4G a 5G FWA v keňském západním regionu. Nokia tvrdila, že pilotní projekt byl prvním úspěšným testováním segmentování sítí 4G a 5G kdekoli v Africe.

Zdroj: rcrwireless.com

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS