Přeskočit na obsah

Podíl lokálních pořadů v českých TV programech stoupl na 58 procent

[[{“value”:”

Podíl českého a československého obsahu v televizních programech na trhu v ČR vzrostl za posledních pět let o šest procentních bodů. Stoupl na 58 procent. Čeští diváci ve věku nad 15 let přitom trávili v loňském roce sledováním televize v průměru tři hodiny a 39 minut denně, což je o několik minut méně než v roce 2018. Vyplývá to z analýzy trhu distribuční společnosti Atmedia.

Lokální televizní tvorbě dávají přednost diváci všech věkových kategorií, přičemž její podíl na sledovanosti se zvyšuje s přibývajícím věkem. Zatímco diváci ve věku 25 až 34 let věnují českým a československým pořadům přesně polovinu času tráveného sledováním televize, u diváků ve věku přes 45 let je to 59 procent. Lokální pořady sledují více ženy než muži.

Největší zastoupení má český a československý obsah ve zpravodajských pořadech, své pevné místo má ovšem také mezi filmy, seriály nebo zábavními pořady typu reality show, což jsou současně žánry, u kterých diváci dlouhodobě tráví nejvíce času. „Filmům, seriálům a zábavním pořadům věnují čeští diváci téměř tři pětiny veškerého času, který tráví sledováním televize. A velmi často ho věnují právě lokálním pořadům,“ uvedl ředitel marketingu Pavel Müller.

U zábavních programů se tato tvorba podílí na jejich sledovanosti z více než čtyř pětin. Lokálním seriálům nebo sitcomům věnují diváci téměř jednu polovinu času, kterou tráví sledováním této kategorie tvorby.

Česká a československá tvorba je tradičně nejvíce zastoupena na velkých volně šířených televizních stanicích, kde dlouhodobě představuje zhruba 60 procent televizní sledovanosti. V posledních letech ji ovšem zařazují také placené televizní stanice, čímž dokážou oslovit větší množství televizních diváků. Příkladem je podle Müllera filmový a seriálový kanál FilmBox, který po zařazení českých a československých filmů navýšil svůj podíl na sledovanosti na dvojnásobné hodnoty.

TZ/ČTK

“}]] 

Zdroj: B2B NETWORK NEWS