Přeskočit na obsah

Samsung a O2 Telefónica spouští v Německu vRAN a O-RAN síť

Společnost Samsung Electronics a německý operátor O2 Telefónica oznámili, že po rozsáhlých testech spustili v Německu svou první virtualizovanou síť RAN (vRAN) a otevřenou síť RAN (O-RAN).

Partneři uvedli, že nové zařízení nyní funguje v bavorském Landsbergu am Lech a poskytuje zákazníkům služby 4G a 5G. V nadcházejících měsících společnosti rozšíří sítě vRAN a O-RAN na sedm dalších lokalit v regionu s cílem dále rozšířit působnost Open RAN.

V říjnu 2023 se obě společnosti dohodly, že vypracují plán pro několik testů technologií vRAN a Open RAN v Německu.

„Společně se společností Samsung využíváme v naší mobilní síti nejnovější technologie Open RAN. Na cestě k síti budoucnosti integrujeme nová síťová řešení, abychom našim zákazníkům poskytli vynikající konektivitu. Open RAN je stavebním kamenem, který nám může pomoci automatizovat naši síť, rychleji nasazovat nové aktualizace a flexibilněji využívat síťové komponenty,“ uvedl Mallik Rao, ředitel pro technologie a informace společnosti O2 Telefónica.

Pro počáteční nasazení zahrnuje nabídka společnosti Samsung řešení 4G a 5G vRAN 3.0 a rádia kompatibilní s O-RAN podporující nízká a střední pásma (700 MHz, 800 MHz, 1,8 GHz, 2,1 GHz, 2,6 GHz a 3,6 GHz), včetně rádií 64T64R Massive MIMO.

V rámci dohody společnosti také představí inteligentní řešení pro automatizaci sítí od společnosti Samsung, která budou řídit řízení životního cyklu – od nasazení a provozu až po údržbu.

Společnost O2 Telefónica nedávno uvedla, že od svého spuštění služeb 5G v říjnu 2020 již nasadila téměř 10 000 základnových stanic 5G.

Německý operátor uvedl, že od spuštění sítě každý týden nasadil v průměru více než 50 nových vysílačů 5G. Jen v loňském roce operátor nainstaloval 3 000 základnových stanic 5G po celé zemi.

Telekomunikační společnost uvedla, že její síť 5G v současné době pokrývá 95 % německé populace.

V říjnu 2023 společnost O2 Telefónica oznámila spuštění své sítě 5G Standalone (SA) v zemi pod značkou 5G Plus. Až do tohoto spuštění nabízela německá telekomunikační společnost služby 5G prostřednictvím architektury NonStandalone (NSA) 5G, částečně prostřednictvím své hlavní sítě LTE/4G.

5G Plus operátora využívá frekvence v pásmech 700 MHz, 1,8 GHz a 3,6 GHz. Telekomunikační společnost uvedla, že očekává, že její služba 5G SA dosáhne plného pokrytí v Německu do konce roku 2025.

Zdroj: rcrwireless.com

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS 

Zdroj: ICT NETWORK NEWS