Přeskočit na obsah

Skupina Agel testuje při rehabilitaci v nemocnicích virtuální realitu

Zdravotnická síť Agel testuje ve svých sedmi nemocnicích využití virtuální reality při rehabilitaci pacientů po úrazech či s neurologickou diagnózou, kteří byli dosud odkázaní na klasické rehabilitační procedury. První pacienti již absolvují rehabilitace se speciálními brýlemi pro zobrazení virtuální reality, díky kterým mohou cvičit zábavnou formou. Uvedla to mluvčí skupiny Agel Gabriela Lefenda. Virtuální realitu zkušebně zavedli na odděleních rehabilitace v nemocnicích Agel v Ostravě-Vítkovicích, v Třinci-Podlesí, Prostějově, Šternberku, Přerově, Novém Jičíně a ve Valašském Meziříčí.

„Virtuální realitu můžeme využít všude tam, kde je potřeba zlepšit motorické funkce pacienta. Ať už se to týká zvýšení kloubního rozsahu, zlepšení kvality pohybu nebo snížení bolesti a křečí. Virtuální realita má velký potenciál i při nácviku sebeobsluhy, orientace v prostoru či ve zlepšování paměti,“ uvedla primářka rehabilitačního oddělení Nemocnice Agel Šternberk Jitka Havlásková. Procedura může být indikována nejen po úrazech, ale také po ortopedických operacích, při artróze či při tréninku paměti. „Zkrátka všude tam, kde je třeba snížit bolest, zlepšit pohyb nebo třeba sebeobsluhu,“ podotkla Havlásková.

Pacienti jsou díky virtuální realitě více motivovaní cvičit a rehabilitace je baví. „Lépe se odpoutávají od bolesti a prostřednictvím virtuální reality, kterou mají před očima, jsou vlastně vtažení do hry a soustředí se na konkrétní úkoly. Navíc díky softwaru od nás mají hned zpětnou vazbu, jak úkol splnili a můžou si své pohybové chyby třeba znovu vyzkoušet opravit. Výhodou je, že obtížnost úkolů si mohou sami zvolit a pracovat s pohybovým rozsahem podle svých možností,“ řekla Havlásková.

Do projektu je zapojeno i rehabilitační oddělení Nemocnice Agel Ostrava-Vítkovice, jehož zdravotníci se budou podílet na vývoji nových aplikací. Zaměřit se chtějí na horní a dolní končetiny i na trup. „Náš tým fyzioterapeutů a ergoterapeutů má z praxe spoustu nápadů a návrhů, které konzultují s vývojáři z firmy CEO VR Vitalis. Probíhá to tak, že kolegové po konzultaci natočí s pacientem videa pohybu, který chceme procvičovat v rámci virtuální reality, a další zpracování je již na firmě VR Vitalis. Po naprogramování dostaneme aplikaci k testování a vychytávání chyb,“ uvedla primářka oddělení léčebné rehabilitace Nemocnice Agel Ostrava-Vítkovice Jana Štveráková.

TZ/ČTK

Obrázek: Pixabay

Zdroj: Zdraví-lidé.cz