Přeskočit na obsah

Univerzita v Glasgow vyvíjí anténu pro budoucí sítě 6G

Výzkumníci z University of Glasgow vyvinuli inovativní anténu pro bezdrátovou komunikaci, která by podle nich mohla připravit půdu pro budoucí sítě 6G.

Anténa kombinuje jedinečné vlastnosti metamateriálů se sofistikovaným zpracováním signálu a přináší novou špičku výkonu, uvedla univerzita v tiskové zprávě.

Výzkumníci nedávno představili vývoj prototypu digitálně kódované dynamické metapovrchové antény neboli DMA, která je řízena prostřednictvím vysokorychlostního programovatelného hradlového pole (FPGA).

Tvrdili, že jejich DMA je první na světě, která byla navržena a předvedena pro provoz v pásmu mmWave 60 GHz, jehož část je vyhrazena pro použití v průmyslových, vědeckých a lékařských aplikacích (ISM).

Schopnost antény pracovat ve vyšším pásmu mmWave by jí mohla umožnit stát se klíčovou součástí hardwaru ve stále se rozvíjející oblasti pokročilých metapovrchových antén s tvarováním paprsku, uvedla univerzita v Glasgow.

Mohla by také pomoci dosud nestandardizovaným sítím 6G poskytovat ultrarychlý přenos dat s vysokou spolehlivostí, zajistit vysoce kvalitní služby a bezproblémové připojení a umožnit nové aplikace v oblasti komunikace, snímání a zobrazování, dodala univerzita.

Vysokofrekvenční provoz DMA byl umožněn díky speciálně navrženým „metamateriálůmr“, které byly zkonstruovány tak, aby maximalizovaly svou schopnost interagovat s elektromagnetickými vlnami způsobem, který je v přirozeně se vyskytujících materiálech nemožný.

Profesor Qammer Abbasi, spoluředitel centra pro komunikaci, snímání a zobrazování na Glasgowské univerzitě, uvedl: „Tento pečlivě navržený prototyp představuje velmi vzrušující vývoj v oblasti adaptivních antén nové generace, který překonává předchozí špičkový vývoj v oblasti rekonfigurovatelných programovatelných antén.“

„V posledních letech byly DMA demonstrovány jinými výzkumníky po celém světě v mikrovlnných pásmech, ale náš prototyp posouvá tuto technologii mnohem dále, do vyššího pásma mmWave 60 GHz. To z něj činí potenciálně velmi cenný odrazový můstek k novým případům využití technologie 6G a mohl by připravit půdu pro provoz na ještě vyšších frekvencích v terahertzovém pásmu,“ dodal.

Vývoj antény vedl Masood Ur Rehman z University of Glasgow, James Watt School of Engineering. Řekl: „6G má potenciál přinést transformační výhody pro celou společnost. Naše vysokofrekvenční inteligentní a vysoce adaptivní konstrukce antény by mohla být jedním z technologických základních kamenů příští generace rekonfigurovatelných antén pro mmWave. Programovatelné řízení a tvarování paprsku DMA by mohlo pomoci při jemném holografickém zobrazování na mmWave, stejně jako při komunikaci v blízkém poli nové generace, zaměřování paprsku a bezdrátovém přenosu energie.“

V listopadu 2023 Univerzita v Glasgow oznámila, že otevře novou výzkumnou laboratoř, jejímž úkolem bude přispět k rozvoji budoucích komunikačních technologií 6G.

Laboratoř Terahertz On-chip Circuit Test Cluster for 6G Communications and Beyond neboli TiC6G byla financována grantem ve výši 2,6 milionu liber od Rady pro výzkum v oblasti inženýrství a fyzikálních věd (EPSRC).

Glasgowská univerzita uvedla, že v TiC6G je umístěna sada přístrojů schopných testovat prototypy zařízení pro dosud nestandardizované sítě 6G.

Laboratoř 6G se nachází v Centru pro pokročilou elektroniku na James Watt School of Engineering. Pomůže umožnit výzkum, který je rozhodující pro vývoj infrastruktury, spektra a protokolů potřebných k dosažení rychlosti 6G, uvedla univerzita.

Technologie 6G zatím nebyla standardizována, ale výzkum a vývoj kandidátských technologií a spektra je v plném proudu. Komerční spuštění sítí 6G se očekává kolem roku 2030.

Zdroj: rcrwireless.com

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS 

Zdroj: ICT NETWORK NEWS