Přeskočit na obsah

51 % českých podnikových sítí hlásí pokusy o zneužití nejnovější kritické zranitelnosti

Kyberbezpečnostní společnost Check Point Software Technologies upozorňuje, že snaha o zneužití nejnovější zranitelnosti v Apache Log4j připomíná kybernetickou pandemii. V pátek po odhalení zranitelnosti byly hlášené “jen” tisíce útoků. Během soboty počet útoků vzrostl už na 40 000 a 72 hodin po odhalení zranitelnosti počet útoků překročil hranici 800 000. Check Point zaznamenal už více než 845 000 pokusů o zneužití zranitelnosti.

Jedná se jednoznačně o jednu z nejzávažnějších zranitelností posledních let a škody mohou dosáhnout astronomických výšek. V období svátků mohou navíc bezpečnostní týmy reagovat pomaleji, čímž riziko dále vzrůstá a hackeři s tím mohou kalkulovat. Lze proto očekávat další eskalaci problému a pokud organizace okamžitě nepřijmou odpovídající opatření, může vzhledem ke složitosti záplatování a jednoduchosti zneužití být tato zranitelnost nebezpečnou hrozbou po mnoho dalších let.

Check Point také upozorňuje na extrémní nárůst nových variant původního exploitu – více než 60 za méně než 24 hodin. Je to znovu ukázka kybernetické pandemie, tedy rychle se šířících ničivých útoků.

Check Point od pátku zastavil už více než 845 000 pokusů o zneužití zranitelnosti, přičemž více než 46 % pokusů mají na svědomí známé hackerské skupiny. Pokusy o zneužití zranitelnosti zaznamenalo více než 40 % podnikových sítí po celém světě. V České republice hlásí pokusy o zneužití zranitelnosti dokonce 51 % podnikových sítí.

“Jedná se jednoznačně o jednu z nejzávažnějších zranitelností za poslední roky, která se šíří rychlostí požáru. V jednu chvíli jsme v souvislosti se zranitelností Log4j zaznamenali více než 100 hacků za minutu. A nové varianty původního exploitu výrazně zvyšují možnosti, jak mohou hackeři zranitelnost zneužít a obejít tradiční bezpečnostní řešení. Jedna vrstva ochrany nestačí a je potřeba využívat pokročilé vícevrstvé zabezpečení,” říká Daniel Šafář, Country Manager CZR regionu v kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies.

TZ

@RadekVyskovsky

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy