Přeskočit na obsah

98 % firem využívajících veřejný cloud přijímá strategii poskytovatelů multicloudové infrastruktury

Multicloud je novou realitou v podnikové technologii. Studie, která shromáždila informace od 1 500 respondentů z podniků – organizací s více než 1 000 zaměstnanci na plný úvazek v Severní Americe a více než 500 v jiných regionech – o tom, jak využívají cloud ve své organizaci, zjistila, že téměř každá cesta do cloudu se nyní stává multicloudovou.

V posledních letech se cloud stal téměř synonymem pro IT, protože podniky hledají zvýšenou obchodní agilitu a zlepšenou provozní efektivitu díky technologii, kterou používají. I když tyto trendy již nějakou dobu existují, více než 90 procent respondentů souhlasilo s tím, že pandemie byla silným motorem většího zájmu a investic do cloudových technologií. Když organizace čelily novým výzvám, jako je zvýšená úroveň vzdálené práce a spolupráce s novými obchodními partnery a dodavateli, přijaly multicloudovou strategii, aby získaly flexibilitu a škálovatelnost, kterou pro tuto novou realitu potřebovaly.

Melanie Posey, ředitelka výzkumu, transformace cloudových a spravovaných služeb ve společnosti 451 Research, řekla: „Mentalita ‚jednoho kontaktního místa‘ zemřela, pokud jde o cloud. Místo toho je multicloud realitou podnikových technologických prostředí, protože tyto organizace se snaží získat správnou kombinaci řešení a schopností, které potřebují k efektivnímu fungování.”

„Multicloud tu zůstane a podniky volí tento model kvůli výhodám, které poskytuje pro řadu různých obchodních a provozních požadavků, jako je obchodní agilita nebo přístup k nejlepším technologiím.“

Mezi hlavní zjištění studie patří:

Téměř každá cloudová cesta je multicloudová

98 % dotázaných podniků využívá nebo plánuje využívat alespoň dva poskytovatele cloudové infrastruktury a 31 % využívá čtyři nebo více.
96 % uvedlo, že používá nebo plánuje používat alespoň dva poskytovatele cloudových aplikací (Software-as-a-Service), přičemž 45 % využívá cloudové aplikace od pěti nebo více poskytovatelů.
Tato multicloudová strategie umožňuje IT oddělením vyhovět specifickým technologickým potřebám různých týmů v celé organizaci.

Datová suverenita a optimalizace nákladů pohánějí poptávku po multicloudových strategiích

Dvěma hlavními hnacími silami multicloudových strategií v podnicích jsou datová suverenita (41 %) a optimalizace nákladů (40 %).
Mezi další hnací síly multicloudových strategií patří obchodní agilita a inovace (30 %), nejlepší cloudové služby a aplikace (25 %) a obavy z “uzamčení” cloudových dodavatelů (25 %).
Multicloudové strategie poskytují podnikům větší kontrolu nad tím, kde a jak jsou jejich data uložena a používána, a zároveň zajišťují, že podniky mohou kontrolovat náklady na své cloudové operace tím, že upraví, které služby využívají od různých poskytovatelů.

Podnikové organizace proaktivně plánují multicloudové strategie do budoucna

Redundance dat (54 %) je nejočekávanějším případem budoucího použití, následuje mobilita dat (49 %) a optimalizace nákladů napříč veřejnými cloudy (42 %).
IT oddělení také plánují využít multicloudové strategie pro zmírnění rizik pro celé IT prostředí (40 %) a geografickou expanzi nebo globální poskytování služeb (38 %).
Skutečnost, že IT oddělení plánují multicloudové strategie, ukazuje, že multicloud považují za způsob, jak dosáhnout náskoku před svými technologickými potřebami, namísto pouhé taktiky reakce na krize.

 

Údaje z průzkumu použité v této zprávě shromáždila společnost 451 Research, součást S&P Global Market Intelligence, a objednala si je společnost Oracle. Globální průzkum byl proveden ve třetím čtvrtletí roku 2022 a je založen na meziodvětvovém vzorku 1 500 respondentů z podniků v Severní Americe, Evropě, Asii a Tichomoří, na Středním východě a v Latinské Americe.

Zdroj: cloudcomputing-news.net

Obrázek: rawpixel/Freepik

Zdroj: CLOUD & BACKUP NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS