Přeskočit na obsah

Acronis: 73 % českých IT administrátorů registruje vyšší počty útoků než před rokem

Acronis, poskytovatel řešení kybernetické ochrany, představil výsledky lokálního dotazování, podle kterého jen 27 % IT správců testuje obnovu dat ze zálohy alespoň jednou měsíčně, přestože většina z nich registruje více kybernetických útoků než před rokem. Průzkum byl proveden v dubnu 2022 mezi prodejci společnosti ZEBRA SYSTEMS, která je zastoupením Acronis v ČR, na Slovensku a jihovýchodní Evropě.

Průzkum odhalil, že i když více než 90 % administrátorů zálohuje u svých zákazníků minimálně jednou denně, až 46 % z nich tyto zálohy testuje jednou ročně nebo netestuje vůbec. Kybernetické útoky jsou nicméně jen jednou z příčin možné ztráty dat. Nejčastějším důvodem je stále lidská chyba, selhání systémů, kybernetický útok a někteří uživatelé se musejí vyrovnat i se ztrátou či krádeží zařízení. Ve všech případech je klíčová co nejrychlejší obnova dat, aby výpadek provozu byl co nejkratší.

Nejzajímavější zjištění průzkumu zahrnují:

62 % administrátorů uvedlo, že nejčastější důvodem ztráty dat je lidská chyba, 54 % uvedlo selhání systému a 44 % kybernetický útok. Jen 8 % ztratilo svá data s odcizeným či ztraceným zařízením.
18 % registruje výrazný nárůst četnosti kybernetických útoků, 55 % mírný nárůst a 27 % vidí stejnou úroveň jako před rokem.
5 % IT administrátorů testuje obnovu ze zálohy alespoň jednou týdně, 22 % jednou měsíčně, 27 % čtvrtletně, a 27 % jednou ročně. Vůbec netestuje 19 % správců
Alespoň jednou denně zálohuje 92 % IT správců.

 

„Dnes již prakticky nenajdeme organizaci, která by svá data nezálohovala alespoň jednou týdně, avšak zálohování je jen první poločas,“ řekl Aleš Hok, obchodní ředitel společnosti ZEBRA SYSTEMS„Druhý poločas představuje proces jejich obnovy a jak se ve fotbalové terminologii říká, hraje se až do konce zápasu a platí stav až po závěrečném hvizdu. Jinými slovy, kdo pravidelně a často netestuje své zálohy, může dostat gól v poslední minutě a skončí v poli poražených stejně jako ti, kdo nezálohují vůbec.“

Zdroj: RESELLER CHANNEL NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy