Přeskočit na obsah

Agentury vyzvaly zadavatele reklamy, aby nepodporovali dezinformační weby

Asociace komunikačních agentur vyzvala zadavatele reklamy, aby vyloučili ze svého mediálního plánování dezinformační platformy. Zároveň se obrátila na influencery, aby nepodporovali dezinformace. Během několika dnů spustí kampaň, která bude navádět zájemce o pomoc Ukrajině na přehledný rozcestník pomoci. Uvedla to asociace v prohlášení pro média.

Ředitel asociace Marek Hlavica upozornil, že zadavatelé reklamy mohou podporovat příjmy dezinformačních webů svojí reklamou i nezáměrně, proto chce s nimi asociace o tom více komunikovat. „Zadavatelé teď sami proaktivně hledají cesty, jak tomu zabránit a jak neposkytovat falešným zprávám vyšší míru důvěryhodnosti tím, že se v jejich sousedství objevují renomované značky,“ uvedl.

Řada dezinformačních webů už je podle něj vypnutá, ale některé nadále fungují a budou vznikat další. Praktický návod, jak odhalit nepravdivé informace, tzv. fake news, je dostupný na stránkách www.nelez.cz.

„Zájem o pomoc ze strany agentur a jejich zaměstnanců se projevil hned v den invaze. Na rozsáhlém internetovém fóru jsme konzultovali různé návrhy s ukrajinskými kolegy. Ti označili finanční dary a boj proti dezinformacím za momentálně nejnaléhavější potřebu. Počítáme s tím, že zadání se bude v čase měnit a přijdeme s novými iniciativami,“ dodal Hlavica.

Asociace začala spolupracovat s neziskovou organizací Česko.Digital, která vytvořila rozcestník pomoci www.stojimezaukrajinou.cz. Ten třídí pomoc na různé druhy a poskytuje kontakty na prověřené organizace a bankovní účty. Kampaň na propagaci rozcestníku dobrovolnicky zpracovávají členské agentury asociace. Kreativa vznikla ve WMC Grey, pomáhá pražský McCann, komunikaci v on-line a na sociálních sítích zajišťuje Dark Side s podporou Magnas Media WundermanThompson. Vzniká i televizní spot. S medii pomáhají mediální agentury, platformy a media, stejně jako významné značky, které poskytnou svůj předplacený reklamní prostor.

Zdroj: ČTK/allnews.cz

Zdroj: B2B NETWORK NEWS