Přeskočit na obsah

Akamai spouští cloudové služby a infrastrukturu pro zpracování videa

Společnost Akamai spustila cloudovou nabídku pro zpracování videa optimalizovanou pro média.

Řešení je založeno na grafických procesorech Nvidia RTX 4000 Ada Generation, které byly vybrány pro svou schopnost efektivněji a účinněji zpracovávat video obsah.

Společnost neuvedla, v jakých lokalitách je nabídka dostupná.

Interní benchmarking společnosti Akamai naznačil, že nabídka založená na technologii Nvidia dokáže zpracovat snímky za sekundu přibližně 25x rychleji než tradiční metody kódování a překódování pomocí CPU.

„Mediální společnosti potřebují spolehlivé výpočetní zdroje s nízkou latencí, které zachovávají přenositelnost vytvářených pracovních úloh,“ uvedl Shawn Michels, viceprezident pro cloudové produkty společnosti Akamai.

„Grafické procesory Nvidia poskytují při nasazení na globální platformě Edge společnosti Akamai vynikající cenový výkon. Společně s našimi kvalifikovanými výpočetními partnery a otevřenou platformou poskytujeme našim zákazníkům možnost vytvářet pracovní zátěže nové generace tak, aby byly cloudově agnostické a podporovaly multicloudové architektury.“

Grafické procesory RTX 4000 jsou ideální pro pracovní zátěže včetně tvorby digitálního obsahu, 3D modelování, renderování, inferencí, videoobsahu a streamování.

GPU disponuje hardwarem NVENC a NVDEC nejnovější generace, který poskytuje kapacitu pro simultánní kódování a dekódování úloh. NVENC a NVDENC podporují všechny významné kodeky, jako jsou H. 264, H. 265, VP9 a AV1.

GPU rovněž využívají architekturu Nvidia Ada Lovelace s celkem 192 jádry Tensor Cores čtvrté generace a 20 GB paměti GDDR6.

„Abyste mohli podporovat širokou škálu pracovních úloh, potřebujete širokou škálu výpočetních instancí,“ řekl Michels. „To, co děláme s průmyslově optimalizovanými GPU, je jedním z mnoha kroků, které pro naše zákazníky podnikáme, abychom zvýšili rozmanitost instancí v celém kontinuu výpočetních úloh, které pohánějí a napájejí nativní aplikace Edge.“

V únoru letošního roku společnost Akamai spustila cloudovou službu Gecko Edge, která je poskytována prostřednictvím firemní sítě pro doručování obsahu (CDN).

Podle společnosti Akamai je Gecko distribuovaná cloudová výpočetní platforma, která bude schopna poskytovat služby v blízkosti zákazníků. Společnost chce letos zpřístupnit své virtuální stroje ve 100 městech a bude obsluhovat místa, která nejsou dobře pokryta službami Amazon Web Services (AWS) nebo Azure, včetně Bogoty v Kolumbii, Denveru v Coloradu, Houstonu v Texasu, Hamburku v Německu a Marseille ve Francii.

Společnost Akamai v loňském roce také spustila několik hlavních výpočetních regionů, včetně nizozemského Amsterdamu, indonéské Jakarty, kalifornského Los Angeles, floridského Miami, Milána, Ósaky a Sao Paula. Jednalo se o třetí zavedení nových výpočetních regionů od roku 2022, kdy společnost koupila Linode.

V době akvizice Linode získala společnost Akamai cloudové operace v 11 lokalitách v Americe, Kanadě, Německu, Velké Británii, Indii, Japonsku, Singapuru a Austrálii.

V červenci 2023 společnost oznámila spuštění poboček ve Washingtonu DC a Chicagu v USA a v Paříži ve Francii a později v tomto čtvrtletí plánuje otevřít pobočky v Seattlu a Čennaí v Indii.

Začátkem letošního roku společnost AWS spustila cloudovou renderovací službu s názvem Deadline Cloud. Deadline Cloud má uživatelům umožnit nasazení a škálování grafiky a zpracování vizuálních efektů při renderování na cloudové infrastruktuře AWS. Podobně je zaměřena na mediální a zábavní sektor.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: CLOUD & BACKUP NETWORK NEWS 

Zdroj: ICT NETWORK NEWS