Search
Close this search box.

Aliance pro mikromobilitu zveřejňuje údaje o incidentech na e-koloběžkách

Micro-Mobility for Europe (MMfE), sdružení poskytovatelů sdílené mikromobility v EU, zveřejňuje data o incidentech týkajících se sdílených elektrických skútrů v Evropě.

Agregovaná data jsou založena na používání elektrických skútrů od jejích šesti zakládajících členů Bird, Bolt, Dott, Lime, Tier a Voi.

Zásady bezpečnosti silničního provozu

Asociace zveřejnila přehled údajů a doufá, že tato transparentnost bude informovat o zásadách bezpečnosti silničního provozu, které sníží rizika nehod pro zranitelné účastníky silničního provozu, jako jsou jezdci na elektrických skútrech, cyklisté, chodci, v úzké spolupráci s EU a místními úřady.

Na základě více než 240 milionů sdílených jízd na e-koloběžkách, které představují více než 461 milionů ujetých kilometrů, shromážděná data o nehodách ukazují, že celkové riziko nehod vyžadujících lékařské ošetření je o 60 procent nižší než srovnatelné údaje z roku 2019.

V roce 2021 bylo registrováno 5,1 zranění vyžadujících lékařské ošetření sdílenými e-koloběžkami na milion kilometrů. Data také odhalují, že úmrtnost na sdílených e-koloběžkách je dvakrát nižší než u soukromých e-koloběžek.

Ačkoli v EU chybí standardizovaný rámec incidentů, po kterém MMfE volá, sdílená data o incidentech na e-koloběžkách a soukromých e-koloběžkách se nejčastěji kombinují při hlášení incidentů.

Celkově MMfE pozoruje podobné riziko smrtelného incidentu u jezdců na sdílených e-koloběžkách jako u cyklistů. Vzhledem k tomu, že motorová vozidla, zejména osobní a nákladní auta, zůstávají největším zdrojem smrtelných úrazů v silničním provozu v EU, průmyslová asociace uzavírá soubor doporučení ke zlepšení bezpečnosti zranitelných účastníků silničního provozu:

investice do chráněných infrastruktur
harmonizovat standardy hlášení incidentů v EU
uznat jezdce na elektrických skútrech jako zranitelné účastníky silničního provozu
podporovat prosazování pravidel místními úřady.

 

Cílem MMfE je transformovat městskou mobilitu vytvořením udržitelného a bezpečného dopravního ekosystému společně s městy, ve kterých působí. Říká se, že incident je jedním z příliš mnoha a všichni provozovatelé jsou odhodláni zajistit nejvyšší úroveň bezpečnosti, od koncepce vozidla až po vzdělávání jezdců a bezpečnostní řešení.

Všichni členové monitorují bezpečnostní incidenty, rozdělené do různých kategorií poškození, úrovní závažnosti a hlavních příčin. To umožňuje každému operátorovi přijmout nejefektivnější opatření ke zmírnění incidentů, protože naše odvětví pracuje na Vision Zero.

Zdroj: smartcitiesworld.net

Zdroj: IOT NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS