Přeskočit na obsah

Alibaba vyčlení cloudovou jednotku

Alibaba se snaží vyčlenit a vést svou cloudovou jednotku odděleně od hlavní mateřské společnosti.

Tato zpráva byla oznámena jako součást oznámení o zisku společnosti za 1. čtvrtletí 2023 po nedávných plánech na restrukturalizaci organizace.

„Podnikáme konkrétní kroky k uvolnění hodnoty z našich podniků a s potěšením oznamujeme, že naše představenstvo schválilo úplné vyčlenění skupiny Cloud Intelligence Group prostřednictvím distribuce dividend akcií akcionářům se záměrem, aby se stala nezávislou veřejně obchodovanou společností,“ řekl Daniel Zhang, předseda představenstva a generální ředitel Alibaba Group.

„Ve stále složitějším světě jsme proaktivně transformovali naši organizaci, abychom posílili konkurenceschopnost našich podniků prostřednictvím větší nezávislosti, abychom mohli reagovat na vyvíjející se potřeby různých zákazníků a využívat nové příležitosti,“ dodal.

V dubnu Alibaba oznámila plány na reorganizaci společnosti do šesti obchodních skupin, včetně „Cloud Intelligence Group“, která bude držet cloudovou jednotku (místně známou jako Aliyun). Daniel Zhang, současný CEO Alibaba, měl zůstat generálním ředitelem jak Alibaba Group, tak Cloud Intelligence Group, kterou poprvé převzal v lednu.

Dalších pět obchodních skupin bude zahrnovat Taobao Tmall Commerce Group, Local Services Group, Cainiao Smart Logistics, Global Digital Commerce Group a Digital Media and Entertainment.

Alibaba uvedla, že před vyčleněním společnost plánuje přivést externí strategické investory prostřednictvím soukromého financování.

“Naším cílem je dokončit spin-off v příštích 12 měsících,” uvedla společnost.

Celkové tržby společnosti za čtvrtletí činily 208,2 miliardy RMB (30,3 miliardy USD), což je meziroční nárůst o 2 %.

Provozní příjem činil 15,2 miliardy RMB (2,2 miliardy USD), což představuje meziroční pokles o devět procent. Upravený EBITA se meziročně zvýšil o 60 procent na 25,2 miliardy RMB (3,6 miliardy USD), zatímco čistý příjem činil 22 miliard RMB (3,2 miliardy USD), ve srovnání s čistou ztrátou 18,3 miliardy RMB ve stejném čtvrtletí loňského roku.

Segment Cloud společnosti Alibaba – zahrnující Alibaba Cloud a DingTalk – vykázal celkové tržby za 1. čtvrtletí 2023 (před vyřazením mezi segmenty, které zahrnují tržby ze služeb poskytovaných dalším společnostem Alibaba) 24,55 miliardy RMB (3,57 miliardy USD), což je meziroční pokles o tři procenta za rok.

Tržby z cloudu po odstranění mezi segmenty činily 18,58 miliardy RMB (2,7 miliardy USD), což je meziroční pokles o dvě procenta. Ztráta příjmu za čtvrtletí byla 910 milionů RMB (129,9 milionů USD), zatímco upravený EBITA byl 385 RMB (56 milionů USD).

Společnost uvedla, že pokles tržeb „odrážel zpoždění v dodávkách hybridních cloudových projektů vzhledem k lednovému oživení, normalizaci poptávky CDN ve srovnání se stejným obdobím loňského roku a také dopadu toho, že hlavní zákazník postupně ukončuje používání našich služeb – zámořské cloudové služby pro její mezinárodní podnikání z důvodů nesouvisejících s produkty.“

Za 12 měsíců do března 2023 vykázala cloudová jednotka tržby ve výši 77 miliard RMB (11,2 miliardy USD, meziroční nárůst o čtyři procenta), ztráta příjmu ve výši 5,1 miliardy RMB (728 milionů USD, z velké části stejná než před 12 měsíci). ) a upravený EBITA ve výši 1,4 miliardy RMB (207 milionů USD).

Alibaba začátkem tohoto roku oznámila, že plánuje cloudové datové centrum pro Ankaru v Turecku. Celkem společnost celosvětově provozuje síť 28 cloudových regionů a 86 zón dostupnosti.

V roce 2022 Alibaba spustila datová centra: Bangkok v Thajsku; Frankfurt, Německo; a Tokio, Japonsko.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: ICT NETWORK NEWS