Přeskočit na obsah

Alphabet, Microsoft a Meta výrazně zvýšily zisky

Američtí internetoví giganti Alphabet, Microsoft a Meta zvýšily své čtvrtletní zisky na celkových 1 359,6 miliard Kč.

Alphabet poprvé vyplatí dividendu

Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard Kč). Firma ve výsledkové zprávě rovněž oznámila, že akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem.

Celkové tržby společnosti Alphabet se meziročně zvýšily o 15 procent na 80,54 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle firmy LSEG odhadovali v průměru na 78,59 miliardy. Příjmy z reklamy vzrostly o 13 procent na 61,66 miliardy dolarů.

Společnost Alphabet oznámila, že akcionářům vyplatí dividendu 20 centů na akcii. Uvedla rovněž, že její vedení schválilo zpětný odkup akcií v hodnotě až 70 miliard dolarů (přes 1,6 bilionu Kč).

Google je největším internetovým vyhledávačem na světě a jedničkou na světovém trhu s internetovou reklamou.

Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu

Americká softwarová společnost Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard Kč). Oznámila to v tiskové zprávě. Její tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů.

K růstu tržeb ve třetím finančním čtvrtletí, které skončilo 31. března, podle agentury Reuters přispělo zavádění umělé inteligence (AI) do cloudových služeb a softwarových produktů pro podniky. Analytik Jason Wong ze společnosti Gartner uvedl, že zákazníci Microsoftu projevují velký zájem o vyzkoušení generativní AI, ale ne všichni mají jasné plány pro její praktické využití. „Je to stále ve velmi raném stadiu,“ dodal.

Společnost Microsoft nyní do rozvoje svých služeb v oblasti AI výrazně investuje. Ve třetím finančním čtvrtletí se kapitálové výdaje podniku zvýšily na 14 miliard dolarů z 11,5 miliardy v předchozím čtvrtletí, píše Reuters.

Microsoft se v oblasti AI ve velké míře opírá o partnerskou společnost OpenAI, která vyvinula populární chatovací systém ChatGPT. Do firmy OpenAI již investoval zhruba 13 miliard dolarů (přes 300 miliard Kč).

Meta více než zdvojnásobila čistý zisk

Americká internetová společnost Meta Platforms v prvním čtvrtletí více než zdvojnásobila čistý zisk na 12,4 miliardy dolarů (292,6 miliardy Kč) ze 5,7 miliardy dolarů před rokem. Firma, která mimo jiné vlastní sociální sítě Facebook a Instagram či komunikační platformu WhatsApp, ve výsledkové zprávě dále oznámila, že letos očekává vyšší výdaje kvůli zavádění nových produktů umělé inteligence (AI) a posilování infrastruktury pro jejich podporu.

Tržby podniku v prvním čtvrtletí vzrostly o 27 procent na 36,5 miliardy dolarů. Analytici podle společnosti LSEG předpokládali, že budou činit 36,2 miliardy dolarů. Akcie firmy před zahájením obchodování odepisují téměř 13 procent.

„Začátek roku byl dobrý,“ napsal ve výsledkové zprávě zakladatel a šéf firmy Mark Zuckerberg. „Nová verze Meta AI s (velkým jazykovým modelem) Llama 3 je dalším krokem k vybudování přední světové umělé inteligence. Zaznamenáváme zdravý růst ve všech našich aplikacích a pokračujeme ve stabilním pokroku i v budování metaverza,“ dodal.

Společnost očekává, že její kapitálové výdaje se budou letos pohybovat v rozmezí 35 až 40 miliard dolarů. V předchozí prognóze uváděla 30 až 37 miliard dolarů. Firma rovněž upravila prognózu celkových výdajů, a to na 96 až 99 miliard dolarů z původních 94 až 99 miliard dolarů.

Meta aktualizuje své produkty pro nákup reklamy pomocí nástrojů AI a krátkých videoformátů, aby zvýšila růst tržeb. Podnik dále zavádí funkce AI, jako je chatovací asistent, aby zvýšila angažovanost na svých sociálních sítích.

TZ.

Zdroj: ICT NETWORK NEWS