Search
Close this search box.

Altice chce prodat portugalské datové centrum

Altice Portugal datacenter

Altice Portugal zkoumá možný prodej provozu svého datového centra Covilhã, který by mohl vynést zhruba 200 milionů eur.

Zařízení Covilhã o rozloze 75 500 m2, původně postavené společností Portugal Telecom, nabízí 12 000 m2 kolokačního prostoru ve 24 datových halách; kapacita dostatečná pro více než 50 000 serverů. Bylo otevřeno v roce 2013 a rozšířeno v roce 2018 a je certifikováno Uptime Tier III.

Datové centrum, které má tvar krychle, obklopuje příkop, který vytváří iluzi, že plave na vodě, a pomáhá vytvářet chladnější mikroklima. Příkop je napájen systémem sběru dešťové vody, zatímco areál zahrnuje vlastní fotovoltaickou solární výrobu energie a zahradu s více než 600 stromy.

Altice se chystá prodat portfolio francouzských datových center v rámci dohody, která by mohla být oceněna na přibližně 1 miliardu EUR. Altice může počátkem příštího roku požádat o první vyjádření zájmu o aktiva.

Majitel Altice Patrick Drahi údajně loni zjišťoval potenciální zájem o svou portugalskou jednotku, i když k dohodě nedošlo.

Portugal Telecom koupil Altice v roce 2014 od Oi za zhruba 5,79 miliardy eur. Dnes Altice Portugal provozuje v zemi pět datových center o celkové ploše 17 000 m2, zatímco francouzská dceřiná společnost Altice SFR provozuje 26 s celkovou rozlohou 93 000 m2.

Společnost Altice USA Inc. tento měsíc uvedla, že se rozhodla neprodat svůj podnik Suddenlink poté, co dříve prozkoumala dohodu, která mohla poskytovatele kabelových a internetových služeb ocenit na zhruba 20 miliard dolarů.

Altice dříve v roce 2017 prodala své švýcarské podniky datových center Green.ch a Green Datacenter společnosti InfraVia Capital Partners.

Zdroj: datacenterdynamics.com