Přeskočit na obsah

Amazon loni zabavil na svých stránkách tři miliony padělků, o milion více než předchozí rok

Americký internetový obchod Amazon v loňském roce zabavil více než tři miliony padělaných výrobků prodávaných na jeho stránkách. To je zhruba o milion více než v roce 2020, uvedla dnes firma v tiskové zprávě. Amazon nejenže sám prodává zboží, ale funguje také jako platforma pro další prodejce. Padělatelé se často snaží využívat tuto cestu jako vstupní bránu.

Amazon dlouho čelil kritice, že na svých stránkách umožňuje prodej padělků. V loňské roce firma rozšířila možnosti kontroly při zřizování obchodního účtu.

Zabavené zboží bylo zasláno do logistických center skupiny, v některých případech Amazon také poskytl společnostem a úřadům informace i například o skladech padělatelů. Firma dodala, že zabránila prodeji čtyřem miliardám špatných nabídek na svých stránkách, o rok dříve zablokovala deset miliard nabídek.

Amazon mimo jiné nabízí firmám, které jsou vystaveny dopadům prodeje padělaných výrobků, zaregistrovat a nahlásit porušení práv k obchodním známkám. Podle firmy se loni do tohoto programu zapojilo více než 700.000 značek, o rok dříve to bylo přes 500.000 značek. Tyto značky nahlásily v průměru o čtvrtinu méně porušení předpisů.

Amazon také zastavil více než 2,5 milionu pokusů o vytvoření falešných účtů na svém on-line tržišti pro třetí strany, kde mohou prodejci nabízet své produkty přímo spotřebitelům. To je zhruba o 58 procent méně než v předchozím roce. Amazon to připisuje svému procesu prověřování a snahám od těchto pokusů odrazovat. Výzkumník analytické společnosti zaměřené na elektronické obchodování Marketplace Pulse Juozas Kaziukėnas však uvedl, že může být těžké nezávisle zjistit, co tento pokles skutečně způsobilo – zda politika Amazonu, nebo jiné faktory.

Prodejci padělků dlouhodobě trápí Amazon i další elektronické obchody, jako je například eBay. Amazon v posledních letech zvýšil úsilí v boji proti nim v souvislosti se zvýšenou kontrolou značek a snahou zákonodárců prosadit legislativu pro boj proti padělkům.

Loni Amazon podle zprávy vynaložil kvůli potlačení podvodů více než 900 milionů USD (20,8 miliardy Kč) a předal k vyšetřování nebo zažaloval více než 600 prodejců z USA a dalších zemí, včetně Číny. Amazon nezveřejnil zdroj většiny padělaných výrobků. Problémem však obvykle bývá Čína, upozornila agentura AP.

Zdroj: allnews.cz

Zdroj: ICT NETWORK NEWS