Přeskočit na obsah

Amazon připravuje testování systému Kuiper

Amazon se připravuje na rozsáhlejší testování svého prototypu širokopásmového komunikačního systému Kuiper LEO na základě žádosti o zvláštní dočasné oprávnění (STA) udělené Federální komisí pro komunikace.

Amazon požádal o STA na šest měsíců, aby provedl testování prostřednictvím provozu pozemní stanice v Kapolei na Havaji, která bude poskytovat telemetrii, sledování a řízení experimentálních KuiperSat-1 a KuiperSat-2 s využitím spektra 19,3-19,4 GHz (přenosy z vesmíru na Zemi) a 27,5-27,6 GHz (přenosy ze Země do vesmíru). Pozemní stanice bude umístěna společně s plánovanými vstupními pozemskými stanicemi, které budou podporovat komerční systém Kuiper, uvedl Amazon ve své žádosti.

Amazon chce poskytovat „vysokokapacitní širokopásmové komunikační služby s nízkou latencí desítkám milionů neobsluhovaných a nedostatečně obsluhovaných spotřebitelů a podniků“ se svým systémem Kuiper LEO, který dostal v roce 2020 od FCC povolení pro konstelaci 3 236 satelitů v různých nadmořských výškách. Kuiper bude přímým konkurentem LEO satelitního operátora Starlink.

Amazon se blíží k vypuštění prvních dvou Kuiper satelitů. Společnost očekává, že se tak stane tento měsíc. Tyto experimentální satelity měly být původně vypuštěny ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022, ale nyní se očekává, že brzy vzlétnou s novou raketou Vulcan Centaur od United Launch Alliance. United Launch Alliance je jedna ze tří společností, s nimiž Amazon uzavřel smlouvu na dodávku družic Kuiper do vesmíru.

Amazon v dubnu 2022 oznámil, že zajistil dohody se třemi komerčními vesmírnými společnostmi – včetně Blue Origin, kterou stejně jako Amazon vlastní miliardář Jeff Bezos – aby dopravil většinu svých družic Kuiper na nízkou oběžnou dráhu Země během 83 startů za pět let. Kromě Blue Origin uzavřel Amazon smlouvu s ULA a Arianespace, evropskou společností, která byla zodpovědná za spuštění teleskopu Jamese Webba.

Zdroj: rcrwireless.com

Obrázek: Amazon

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS