Přeskočit na obsah

Aplikaci eDoklady si stáhlo 350 000 lidí

[[{“value”:”

Aplikaci eDoklady, která může nahradit tradiční občanský průkaz, si od jejího spuštění 20. ledna stáhlo zhruba 350 000 lidí. Od počátku dubna, kdy průkaz totožnosti v mobilním telefonu začala uznávat policie, si ji stáhlo 20 000 lidí, řekl novinářům ředitel Digitální a informační agentury (DIA) Martin Mesršmíd. Policie má v terénu 6500 zařízení, kterými může elektronické doklady přečíst. Používají je zejména příslušníci pořádkové, dopravní a cizinecké policie, řekl na tiskové konferenci náměstek policejního prezidenta David Fulka.

Policisté nezaznamenali podle Fulky zatím při kontrolách elektronických dokladů žádný podstatnější problém. „Aplikace skutečně funguje,“ prohlásil náměstek. Policie má podle něj svůj vlastní systém čtení průkazů, úložiště i přenos dat jsou zašifrované. I v dalších aspektech dbají policisté na přísné zabezpečení.

„My začínáme s akceptací elektronické verze o tři měsíce dříve, než se plánovalo,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle něj to znamená, že policie považuje digitální doklady za užitečné a kvalitní. Navíc jsou bezpečnější, protože je lze v případě ztráty telefonu přes internet deaktivovat. Používání elektronických dokladů je nadále dobrovolné, v platnosti zůstává i plastová verze průkazů.

Elektronické doklady přijímá podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) 540 institucí. Bude je možné vyzkoušet i při nadcházejících volbách, ale pouze dobrovolně v rámci pilotních projektů. Jinak nebude moci digitální občanský průkaz při těchto volbách ještě použít. Přijímání elektronických dokladů budou postupně zavádět další úřady, od července to podle ministra mají být například soudy či úřady práce. V budoucnu by v eDokladech mohly přibýt například řidičské průkazy, kartičky pojištěnce nebo potvrzení o studiu.

Aplikace eDoklady je dostupná v oficiálních obchodech App Store pro Apple i Google Play pro Android. Ověřování elektronického občanského průkazu v eDokladech se uskutečňuje prostřednictvím QR kódu, který mobilní telefon uživatele zobrazí ověřovacímu mobilním telefonu. Druhou možností je, že uživatel načte svým mobilem QR kód umístěný na ověřovacím místě a poté v mobilním telefonu odsouhlasí sdílení svých údajů. Třetí možností je ověření identity lidí mezi sebou, například při dopravní nehodě.

TZ/ČTK

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS“}]] 

​ 

Zdroj: B2B NETWORK NEWS