Přeskočit na obsah

Armáda na Dnech NATO nabídne současnou i budoucí špičkovou techniku a efektní dynamické ukázky

Na ostravském Letišti Leoše Janáčka se tento víkend uskuteční už 22. Dny NATO a 13. Dny Vzdušných sil AČR. Na největší bezpečnostní přehlídce v Evropě má i letos česká armáda nejrozsáhlejší prezentaci. Prohlédne si jí také ministryně obrany Jana Černochová, která se zde v rámci sobotního programu setká rovněž se zástupci domácího obranného průmyslu a navštíví stánky největších společností.

Armáda v Ostravě ukáže 100 kusů techniky, kterou doprovodí 700 vojáků. Ti se představí i v zajímavých dynamických ukázkách.

Leitmotivem letošních Dnů NATO je modernizace, návštěvníci se tak budou moct seznámit s nejnovějšími modernizačními projekty české armády: švédským bojovým vozidlem pěchoty CV90, německým tankem Leopard 2 A4, modelem izraelského systému protivzdušné obrany SHORAD i modelem letounu F-35 v českých barvách v měřítku 1:1.

Příští rok se armáda rozloučí s vrtulníky Mi-24 ještě sovětské provenience. Nahradí je americké stroje Venom a Viper od společnosti Bell. Na Dnech NATO budou mít návštěvníci možnost shlédnout jedno z posledních veřejných vystoupení vrtulníku Mi.

„Bitevníky Mi-24, které začaly sloužit v čs. armádě již v roce 1978, začnou příští rok postupně nahrazovat stroje UH-1/AH-1 americké společnosti Bell Flight, takže letošní Dny NATO budou jednou z posledních příležitostí, kdy si je veřejnost bude moci prohlédnout na zemi i ve vzduchu,“ uvedl generálmajor Ivo Střecha, první zástupce náčelníka Generálního štábu AČR.

Dynamickou ukázku předvede i další vrtulník ve výzbroji českého armádního letectva, W-3A Sokol. Z útvarů pozemních sil se mohou návštěvníci těšit na dynamické ukázky 7. mechanizované brigády, 43. výsadkového pluku či 53. pluku průzkumu a elektronického boje. V rozsáhlých statických expozicích si pak budou moci prohlédnout techniku a výbavu dalších jednotek, složek a agentur, jež jsou součástí resortu obrany.

Zdroj: acr.army.cz

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy