Přeskočit na obsah

Arrow Forum 2022: Rozhovor na téma kybernetická bezpečnost

Dne 11. října 2022 proběhlo Arrow Forum 2022, kde hlavními tématy konference byly kybernetická bezpečnost a cloud. Na dotazy z oblasti bezpečnosti odpovídal Radek Čelůstka, ředitel obchodní jednotky Security & Networking divize Arrow ECS pro Českou a Slovenskou republiku.

Jak vnímáte v Arrow oblast kybernetické bezpečnosti?

Obecně oblast kybernetické bezpečnosti vnímám jako jednu z nejdynamičtějších oblasti Value Added distribuce. Každý den najdeme informace o stále větším množství identifikovaných zranitelnosti a množství kyber útoků směrovaných na zákazníky. Nestačí už tedy mít pouze základní úroveň zabezpečení, ale mít schopnost identifikovat zranitelnosti své infrastruktury, být schopen je kategorizovat podle úrovně důležitosti a podle toho modifikovat zabezpečení infrastruktury. Je to nikdy nekončící proces, kde výrobci bezpečnostních technologii přinášejí stále nové a sofistikovanější technologie. Úkolem Arrow je být trusted advisor partnerům a zákazníkům, pomáhat porozumět tomuto vývoji a nabízet zákazníkům a partnerům ucelena řešení, namísto parciálních.

Tedy abych byl konkrétní, vše začíná vhodným vulnerability management řešením, výkonným zabezpečením všech perimetrů organizace ideálně s víceúrovňovou ochranou, až po zabezpečení aplikací, nezbytnou součástí našeho každodenního života. S vysokou mírou škálovatelnosti podle potřeb daného zákazníka.

Aby to naši partneři mohli zvládnout, potřebují dostatečnou míru znalostí, jejichž vývoji věnujeme významnou míru pozornosti. Anebo mít možnost se obrátit na naše týmy v Arrow.

Z výše uvedeného je vidět, že se naši stávající dodavatelé neustále vyvíjejí a pokrývají nové a nové oblasti kybernetické bezpečnosti, mění své přístupy k zabezpečení a zároveň Arrow portfolio se neustále rozšiřuje. Do budoucna tomu nebude jinak. V tuto chvíli máme v security portfoliu 18 výrobců, a jen za poslední rok se naše portfolio rozšířilo o další 3 výrobce: OPSWAT anti-malware řešení se schopností nasazení až 32 anti-malware enginů současně, Delinea, která je leaderem v oblasti zabezpečení privilegovaných účtů. A posledním akvizici BlueShield, což je technologie na klasifikaci, filtrování a blokování škodlivých DNS v reálném čase dříve, než dojde k jakémukoli ohrožení infrastruktury.

Jak jsem ale uvedl dříve, i stávající dodavatelé věnují inovacím velké úsilí. A my se snažíme toto úsilí přiblížit zákazníkům a partnerům. Například firma Check Point a jejich koncept elastického firewallu MAESTRO je něco z mého pohledu fantastického a zajímavého pro náš trh. Stejně tak společnost F5, nabízející stále větší míru zabezpečení aplikací s integrací už do samotného vývoje aplikací. Jejich investice do technologii jako Shape nebo Voltera je příslibem do budoucna. Těch technologických novinek je velká spousta a já jsem vděčný za to, že můžeme zastupovat výše uvedené výrobce na trhu.

Co je vlastně Value Added distribuce v dnešní době?

Z mého pohledu je Value Added distribuce nezbytnou součástí prodeje highendových technologií a obsahuje několik na sebe navazujících činností. I samotná dlouholetá znalost trhu a partnerů je něco, co u nás výrobci hledají. Zpět k tomu, co je Value Added distribuce: je to nikdy nekončící edukace stávajících partnerů, poradenství v oblasti obchodu a samotných technologií, vyhledávaní potenciálních nových partnerů, lead generation aktivity na koncový trh, finanční služby, vlastní školící centrum přinášející jak certifikované, tak přizpůsobené školení zákazníkovi na míru, tak i vlastní platforma pro neustále se rozvíjející a zvětšující se obchod v oblasti cloudu.

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS