Přeskočit na obsah

Atos dodá superpočítač BullSequana univerzitě v Drážďanech

Německá univerzita Technische Universität Dresden (NHR@TU Dresden) si vybrala Atos jako dodavatele svého dalšího superpočítače.

Univerzita požádala francouzskou firmu, aby dodala nový HPC systém BullSequana XH2000 jejímu Centru informačních služeb a vysoce výkonných počítačů (ZIH) v Sasku. Systém má být uveden do provozu na podzim 2022.

Nová instalace bude zahrnovat více než 600 uzlů poháněných architekturou CPU Intel Sapphire Rapids nové generace a celkem více než 60 000 jader CPU. Zahrnuje také nové úložné komponenty s kapacitou 1 PiB pro domácí souborový systém a 21 PiB odkládací souborový systém. Nejmenovaný systém bude využívat systém chlazení horkou vodou, jehož součástí jsou i napájecí zdroje.

Nový systém je financován především z rozpočtu NHR ZIH a bude zpřístupněn pro celostátní výzkum v rámci sítě NHR. Cluster of Excellence Physics of Life (PoL) na TU Dresden je také spolufinancován, aby zajistil vyhrazený výpočetní výkon pro svůj výzkum.

„Kromě inovativního chlazení horkou vodou, které povede k povzbudivému zvýšení energetické účinnosti systému, je třeba zdůraznit vyváženou architekturu a výjimečně výkonnou infrastrukturu pro rychlý vstup/výstup dat, které udržitelně posouvají důležité naše výzkumné oblasti, jako je modelování, simulace a analýza dat,“ dodal Prof. Dr. Wolfgang E. Nagel, TU Dresden/ZIH.

Atos již dříve dodal a nainstaloval dva stupně systému Taurus na ZIH v letech 2013 a 2015; nový systém nahradí Taurus. Minulý únor NEC nainstaloval cluster Alpha Centauri s 34 uzly zaměřený na umělou inteligenci sestávající z 272 GPU Nvidia A100 schopných 5,3 petaflops.

Datové centrum Lehmann na TU Dresden, postavené v roce 2015, nabízí kapacitu 5 MW na ploše 1 200 m2 (12 900 čtverečních stop).

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: DATACENTER NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS