Přeskočit na obsah

Autonomní zametač se přesouvá na letiště v Helsinkách

Finský vývojář technologie údržby ulic Trombia Technologies pokračuje ve svém komerčním pilotním programu s autonomním a elektrickým zametačem ulic Trombia Free na letišti v Helsinkách.

Probíhá zkouška se společností ISS Finland z oblasti služeb a zkoumá, jak mohou robotické zametače ulic podporovat údržbu zařízení v rušných uzavřených oblastech, jako jsou parkoviště a průmyslové oblasti.

Čištění bez vody

Parkovací místa vyžadují od údržby zvláštní odborné znalosti, protože jsou zde zaparkovaná i jedoucí auta, chodci, sloupy budov a úzká parkovací místa. Jelikož Trombia Free funguje bez použití vody, pilot se také zaměří na zjištění, jak dobře odstraňuje prach z parkovišť bez vody.

„Letiště jsou otevřena v zásadě 24 hodin denně 7 dní v týdnu a pro uspokojení potřeb globálního cestovatele musí všechny oblasti od parkoviště po terminál a bránu bezpečně plnit vysokou úroveň služeb, což může být správným místem pro autonomní údržbu. Během pilotního provozu budeme pracovat v nepřetržitém režimu, což znamená, že robot bude v oblastech pracovat i v noci,“ řekl Antti Nikkanen, generální ředitel společnosti Trombia Technologies.

Trombia Free již začala fungovat v oblastech kolem Terminálu 1 a parkoviště 3.

“V ISS je naším cílem spojovat lidi a místa, aby svět fungoval lépe. V lepším pracovním světě pomáhají inovace a technologie lidem bezpečně a pohodlně pracovat, žít a cestovat,“ dodal Jukka Backlund, vedoucí facility managementu v ISS Finland.

Během 10denního pilotního provozu budou odhadované ušetřené emise kolem 26 kg/h CO2, tvrdí společnosti.

“Jak víme, v následujících letech musíme výrazně snížit emise uhlíku. Elektrické zametací stroje a další servisní roboti mohou hrát velkou roli v revoluci dopadu údržby na životní prostředí,“ řekl Nikkanen.

Pilotní projekt je součástí projektu „Multi-purpose Service Robotics as Operator Business“ (Muro), provozovaného Evropskou výzkumnou institucí, VTT a financovaného společností Business Finland.

Zdroj: smartcitiesworld.net

@RadekVyskovsky

Zdroj: IOT NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS