Search
Close this search box.

AWS investuje 7,8 miliardy eur do evropského suverénního cloudu

Amazon Web Services (AWS) investuje do roku 2040 7,8 miliardy eur do své suverénní cloudové infrastruktury v Německu. Region Suverénního Cloudu bude prvním AWS a bude se nacházet v Braniborsku v Německu. Očekává se, že bude spuštěn do konce roku 2025.

„Tato investice posiluje náš závazek nabízet zákazníkům nejpokročilejší sadu suverénních kontrol, ochrany soukromí a bezpečnostních funkcí dostupných v cloudu. Intenzivně investujeme do nových místních talentů a infrastruktury, což pomůže zajistit provozní suverenitu, kterou naši zákazníci vyžadují,“ řekl Max Peterson, viceprezident Suverénního Cloudu v AWS. „Toto je vzrušující milník a těšíme se na způsoby, jakými naši zákazníci a partneři po celé Evropě budou dále inovovat s AWS European Sovereign Cloud.“

AWS očekává, že to přinese do Německa každý rok přibližně 2 800 ekvivalentních plných pracovních míst, včetně stavebnictví, údržby zařízení, inženýrství, telekomunikací a dalších pracovních míst v širší místní ekonomice. Další role budou vytvořeny jako vysoce kvalifikované trvalé pozice potřebné k vybudování a provozování Suverénního Cloudu, včetně softwarových inženýrů, systémových vývojářů a architektů řešení.

„Vysoce výkonná, spolehlivá a bezpečná infrastruktura je nejdůležitějším předpokladem pro stále více digitalizovanou ekonomiku a společnost. Braniborsko zde dělá pokroky. V posledních letech jsme se rozhodli investovat do moderní a udržitelné infrastruktury datových center v našem státě, čímž posilujeme Braniborsko jako obchodní lokalitu,“ řekl Prof. Dr. Jörg Steinbach, ministr hospodářství, práce a energetiky Braniborska. „Moderní datová centra pro bezpečné cloudové výpočty jsou základem pro silnou digitální ekonomiku. Jsem potěšen, že Amazon Web Services (AWS) si vybralo Braniborsko pro dlouhodobou investici do své cloudové výpočetní infrastruktury pro AWS European Sovereign Cloud.“

AWS poprvé oznámilo plány na evropský region Suverénního Cloudu v říjnu 2023.

V září 2023 Virtus Data Centres oznámilo, že plánuje kampus datového centra o výkonu 300 MW v Braniborsku. Google má cloudový region v Braniborsku. Oracle spustil dva regiony suverénního cloudu ve Frankfurtu a Madridu. Digital Realty je hostitelským partnerem pro lokalitu regionu EU Suverénního Cloudu v Madridu a Equinix je hostitelským partnerem pro lokalitu regionu ve Frankfurtu.

Microsoft a Google také nabízejí suverénní cloudové služby, ale jsou prodávány prostřednictvím partnerů. V roce 2021 Orange a Capgemini spustili cloudovou společnost Bleu se sídlem ve Francii, která prodává služby Microsoft Azure z místních datových center. V lednu 2024 Bleu potvrdilo, že bude spuštěno na konci roku.

Google se spojil s T-Systems v Německu, Thales ve Francii a Proximus v Belgii a Lucembursku. Uniklá zpráva naznačuje, že Google považuje svůj program důvěryhodných partnerů za svůj „nejdůležitější program“ a věří, že může ovládnout trh v hodnotě 100 miliard dolarů v Evropě a Asii prostřednictvím cloudů splňujících požadavky na datovou suverenitu.

V dubnu 2024 Vultr spustil suverénní a soukromou cloudovou nabídku, která bude nasazena v jeho 32 datových centrech na šesti kontinentech.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: CLOUD & BACKUP NETWORK NEWS 

Zdroj: ICT NETWORK NEWS