Přeskočit na obsah

Bahnhof chce postavit jadernou elektrárnu pro své nové datové centrum ve Stockholmu

Švédský provozovatel datových center Bahnhof chce podle místních zpráv postavit jaderný reaktor pro napájení nového datového centra.

Společnost, známá svým zařízením Pionen ve stylu doupěte padoucha Jamese Bonda, dává dohromady plány na malý modulární reaktor (SMR) v průmyslovém areálu v oblasti Hjorthagen ve Stockholmu, který by poskytoval elektrickou energii pro nové datové centrum, stejně jako 30 000 domácností spolu s teplem pro domácnosti a kanceláře.

“Jsem absolutně připraven do toho jít,” řekl generální ředitel Bahnhof Jon Karlung v rozhovoru pro SVT Nyheter. “Za deset let je to docela možné.”

Podrobnosti o projektu jsou skromné, což se zdá být vyvoláno průzkumem mezi 20 velkými švédskými podniky, který zjistil, že Bahnhof byl jedním ze tří velkých spotřebitelů elektřiny, kteří by byli ochotni investovat své peníze do nové jaderné elektrárny, která by uspokojila jejich potřeby v budoucnu. Dalšími projadernými organizacemi jsou plynárenská společnost Linde a těžařská firma Boliden.

Bahnhof má sedm datových center ve švédských městech a uvažuje o využití jaderné energie v zařízení v Hjorthagenu, které je v současné době ve výstavbě. Společnost je ve světě datových center dobře známá svým podzemním datovým centrem Pionen v centru Stockholmu, které je vybudováno v bývalém vládním jaderném bunkru a má záložní energii zajišťovanou dieselovými motory získanými z ponorek.

Švédsko je exportérem energie s velkým množstvím vodní energie a další obnovitelné energie (kolem 40 procent), stejně jako asi 31 procent z jaderných reaktorů, ale stále vyrábí 28 procent své elektřiny z ropy a uhlí.

V reakci na globální oteplování a energetickou krizi Švédsko nedávno oznámilo, že předchozí limity pro rozšiřování jaderné energie v zemi budou zrušeny s novými investicemi ve výši 25 milionů EUR do jaderného výzkumu spolu s obnovenými investicemi do větrné energie.

Malé modulární reaktory (SMR) byly navrženy jako způsob, jak se zbavit rizika jaderné energie, která byla historicky sužována obrovským překročením nákladů na projekty obřích reaktorů. Naproti tomu SMR jsou určeny k výrobě podle standardního designu, který lze testovat a schvalovat centrálně a poté spolehlivě postavit v továrnách jako součásti, které mohou být odeslány na jejich případné místo určení.

Některé provozovatele datových center prý nápad zaujal.

Mezi lídry v této oblasti patří NuScale v USA a Rolls-Royce ve Velké Británii. Švédsko má také místní odborné znalosti SMR, včetně společnosti Kärnfull Next, která podepsala dohodu s finskou energetickou společností Fortum o společném zkoumání příležitostí pro SMR ve Švédsku. Kärnfull také spolupracuje s japonským Hitachi.

Švédská energetická společnost Uniper mezitím požádala o grant na výzkum aplikací SMR v zemi.

“Tady jaderná elektrárna může být racionální,” řekl Karlung ve videu. “Myslím, že by bylo hezké přijít s řešením, kde znovu využijete energii, vyrábíte elektřinu s malým reaktorem a děláte to jako celý ekosystém pro celý projekt.”

Karlung uznává, že jaderná energie v centru Stockholmu by byla „provokativní“, ale říká, že nové jaderné elektrárny by mohly uspokojit stávající potřeby ve městech. “Samozřejmě existuje politický pohled na to, kde o tom možná nepřemýšlíte,” říká. “Chápu problém s umístěním zařízení ve vnitřním městě, ale za deset let je to docela možné.”

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: DATACENTER NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS