Přeskočit na obsah

Bankovní malware QakBot nově dokáže krást e-maily a maskovat se před odhalením

Počet uživatelů napadených během prvních sedmi měsíců roku 2021 nebezpečným bankovním trojanem QakBot dosáhl celosvětově čísla 17 316. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 se jedná o nárůst o 65 %, což dokazuje, že tato hrozba je pro uživatele internetu stále nebezpečnější. Rapidní růst počtu případů přiměl analytiky společnosti Kaspersky podrobněji prozkoumat aktualizace a nejnovější verze tohoto trojského koně.

Pokud bankovní trojské koně úspěšně infikují napadený počítač či jiné chytré zařízení, umožňují kyberzločincům krást peníze z účtů on-line bankovnictví a elektronických peněženek obětí – proto jsou považovány za jeden z nejnebezpečnějších typů malwaru. QakBot byl identifikován již v roce 2007 jako jeden z mnoha bankovních trojanů. V posledních letech však jeho tvůrci přidali mnoho vylepšení, čímž se tento trojský kůň stal jedním z nejsilnějších a nejzákeřnějších v této kategorii malwaru.

Dokáže poznat, že běží ve virtuálním prostředí

Kromě funkcí, které jsou pro bankovní trojské koně typické, jako je například keylogging nebo krádež cookies, hesel a přihlašovacích údajů, byly do posledních verzí QakBotu začleněny funkce a techniky umožňující zjistit, zda běží ve virtuálním prostředí. To je často využíváno bezpečnostními řešeními a specialisty na boj proti malwaru k identifikaci škodlivého softwaru podle jeho chování. Pokud nyní malware zjistí, že běží ve virtuálním prostředí, může pozastavit podezřelou činnost nebo zcela přestat fungovat, aby nebyl odhalen. Kromě toho se QakBot snaží chránit před analýzou a odhalením ze strany odborníků a automatizovaných nástrojů.

Další novou a neobvyklou funkcí, kterou výzkumníci zaznamenali v posledních verzích QakBotu, je jeho schopnost krást e-maily z napadeného počítače. Tyto e-maily jsou později využívány v různých kampaních založených na sociálním inženýrství proti uživatelům v seznamu e-mailových kontaktů oběti.

TZ

@RadekVyskovsky

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy