Přeskočit na obsah

Británie by mohla pokutovat TikTok kvůli nedostatečné ochraně soukromí dětí

Aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok by mohla v Británii dostat pokutu 27 milionů liber (zhruba 740 milionů Kč) kvůli nedostatečné ochraně soukromí dětských uživatelů. Informoval o tom britský úřad na ochranu osobních údajů (ICO). Podle úřadu je možné, že aplikace zpracovávala data o uživatelích mladších než 13 let bez potřebného souhlasu rodičů. Majitelem TikToku je čínská společnost ByteDance.

„TikTok by mohl čelit pokutě 27 milionů liber poté, co vyšetřování ICO zjistilo, že tato firma možná porušila britský zákon o ochraně údajů,“ uvedl úřad v dnešní zprávě. Dodal, že firmě zaslal právní dokument, který předchází vyměření pokuty. Upozornil, že před přijetím konečného rozhodnutí posoudí veškerá vyjádření podniku.

V nynější fázi podle úřadu stále není jisté, že firma zákon porušila a že dostane pokutu. Aplikace TikTok podle agentury AP uvedla, že s předběžnými závěry úřadu nesouhlasí a že mu hodlá předložit oficiální reakci.

„Všichni usilujeme o to, aby děti mohly poznávat digitální svět, ale s řádnou ochranou osobních údajů,“ uvedl šéf úřadu John Edwards. „Podniky poskytující digitální služby mají zákonnou povinnost tuto ochranu zajistit. Podle našeho předběžného názoru však TikTok tento požadavek nesplnil,“ dodal.

Zdroj: allnews.cz

Foto: Shutterstock

Zdroj: B2B NETWORK NEWS