Přeskočit na obsah

Brněnská firma hledá a testuje materiály pro výrobu rentgenových teleskopů

Materiály, které by dokázaly odolávat extrémně nízkým teplotám až okolo minus 270 stupňů Celsia, hledá a testuje brněnská společnost OHB Czechspace ve spolupráci s Akademií věd České republiky v projektu nazvaném CRYSA. Firma uspěla ve výběrovém řízení u Evropské vesmírné agentury (ESA). Materály mají sloužit k výrobě nové generace vesmírných rentgenových teleskopů.

„Na konci loňského roku jsme úspěšně završili první fázi projektu CRYSA, vyhodnotili jsme dostupné materiály a od Evropské kosmické agentury jsme dostali zelenou pro výrobu prvních vzorků. Pro jejich vývoj a výrobu teď chceme oslovit primárně české výrobce a dodavatele, kteří se s námi budou na projektu dále podílet,“ uvedla za OHB Czechspace manažerka projektu Radka Václavíková.

Cílem projektu CRYSA je najít a otestovat materiály, které odolají teplotám dosahujícím méně než minus 270 stupňů Celsia. Tyto teploty jsou označovány jako kryogenní. Materiály bude možné využít pro přípravu nové generace vesmírných rentgenových teleskopů. Příkladem takového teleskopu je plánovaná mise Evropské kosmické agentury s názvem ATHENA, která bude v hlubokém vesmíru zkoumat horké a energetické objekty a studovat supermasivní černé díry.

„Tento teleskop bude obsahovat dva velmi výkonné optické přístroje pro rentgenové zobrazování a spektroskopii. Tyto přístroje musí být chlazeny na extrémně nízké teploty, aby dosahovaly požadovaného výkonu a rozlišení. Naším úkolem je najít a důkladně otestovat materiály vhodné pro část speciálního modulu, kryostatu, ve kterém budou přístroje uloženy a který zajistí jejich chlazení na potřebnou teplotu. Jde o takzvané kryogenní pásky oddělující jednotlivé vrstvy modulu,“ uvedl inženýr pro výzkum a vývoj OHB Czechspace Tomáš Pejchal.

Doplnil, že dříve se pro tyto pásy používaly kompozitní materiály vyztužené skleněnými nebo uhlíkovými vlákny. Cílem projektu CRYSA je přijít s novými materiály, které budou mít lepší teplené a mechanické vlastnosti. „Cílem je najít a proměřit materiál, který má velmi nízkou tepelnou vodivost při zachování dostatečné pevnosti a tuhosti. Pro dosažení extrémně nízkých teplot využijeme testovací zařízení Akademie věd, které je unikátní v rámci celé Evropy,“ uvedl Pejchal. Dodal, že výsledky projektu by měly být známy v roce 2024.

TZ

Foto: Shutterstock

Zdroj: B2B NETWORK NEWS