Přeskočit na obsah

Budoucí projekt energetického chytrého města ve Vídni se posouvá do další fáze

Poloviční bod projektu Aspern Smart City Research (ASCR) ve vídeňské městské rozvojové zóně Aspern Seestadt byl dosažen a další probíhající fáze se zaměřuje na aplikaci konceptů řešení testovaných v první fázi.

Projekt si klade za cíl ukázat cestu pro energetiku v městských oblastech a realizují ho město Vídeň (včetně Wien Energie, Wiener Netze, Wien 3420 a Vienna Business Agency) a Siemens.

První fáze, která začala v roce 2013, se soustředila na vytvoření nezbytné výzkumné infrastruktury jako základu pro sběr dat v reálném čase a praktické testování řešení.

Budoucí energetické systémy

Základním cílem ASCR je vyvíjet tržně orientovaná, škálovatelná a ekonomická řešení pro budoucnost v městských oblastech a zefektivnit energetický systém a učinit jej šetrnějším ke klimatu. Záměrem je vytvořit funkční řešení pro obyvatele, provozovatele sítí a budov a dodavatele energie.

Seestadt není konvenční městská expanzní zóna, ale město ve městě plnící rozmanitou škálu městských funkcí, obchodní centrum vytvářející až 20 000 pracovních míst a bydlení pro více než 20 000 lidí a nové centrum pro 22. městský obvod Vídně, bezprostřední okolí a širší region Centrope.

Řešení spoléhají na několik technologií a jsou založena na bezproblémové komunikaci budov s jejich obyvateli, inteligentní síti – a trzích s energií prostřednictvím agregátorů – poskytovatelů energetických služeb a obchodních platforem, stejně jako na inteligentním nabíjení elektrických a hybridních vozidel a analýze nových přístupů k poskytování tepelné energie pro decentralizované vytápění a chlazení.

„V zájmu rozvoje klimaticky neutrálního, udržitelného hospodářství a společnosti bude zapotřebí nových přístupů a – jak se nyní ukazuje – užší a užší spolupráce mezi urbanisty, poskytovateli energie, provozovateli sítí, bytovým průmyslem, developery a průmyslem,” řekl generální ředitel společnosti Siemens Rakousko Wolfgang Hesoun. „Našli jsme to tady v částech Seestadt Aspern, a to z velké části díky podpoře obyvatel.”

„Vzhledem k aktuální relevanci výzev má tento projekt nyní profil, který sahá daleko za hranice Rakouska. Je to evidentní i na základě zájmu mnoha mezinárodních delegací, které každý rok navštíví showroom a využívají know-how odborníků.“

Mezi inovace, které byly testovány, patří:

Building Information Modeling (Bim) Viewer: poskytuje operátorům nové pohledy na jejich budovy a instalované produkty
systém energetického managementu budovy (Bems): umožňuje bezproblémovou správu energie mezi budovami a energetickými sítěmi a může zajistit energeticky a nákladově optimalizovaný provoz celých budov
Desigo CC: integrovaná, škálovatelná a otevřená platforma pro správu budov pro správu vysoce výkonných budov
Sicam A8000: modulární řada zařízení pro dálkové ovládání a automatizační aplikace ve všech oblastech zásobování energií s vysokými požadavky na dostupnost
Sicam vylepšené mřížkové senzory (EGS): poskytují transparentnost ohledně využití kapacity v nízkonapěťové infrastruktuře. Slouží jako základ řešení pro digitalizaci distribuční sítě
Sicam ChargeControl: koordinované řízení nabíjení pro snížení zátěže na nejnižších úrovních sítě.

 

„Inovace, které byly pilotně testovány v rámci výzkumné společnosti, se již používají například v Rakousku v aktuálních stavebních projektech, které dokončuje Bundesimmobiliengesellschaft. Získané znalosti jsou navíc již aplikovány v nově vyvinutých a vylepšených produktech a řešeních Siemens,“ řekl Hesoun.

Přestože projekt již dosáhl značného snížení oxidu uhličitého díky optimálně sladěným komponentům výroby, skladování a spotřebě, Hesoun připouští, že je ještě potřeba udělat více práce.

„Za správných podmínek (například dostupnost solární/podzemní vody) lze již městské části provozovat tepelně soběstačným způsobem a s vysokým podílem vlastní vyrobené energie.”

„Čím více obnovitelné energie je dodáváno do sítě nebo čím více nových elektrických spotřebičů – jako jsou elektrická vozidla, se používá, tím je pravděpodobnější, že bude síť přetížena. Abychom tomu zabránili, je důležité, aby byly budovy a sítě chytřejší. Role, kterou zde hrají nejmodernější monitorovací a analytické nástroje, inteligentní senzorová technologie a systémy digitální správy, je stále široce podceňována.“

Zdroj: smartcitiesworld.net

Zdroj: IOT NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS