Přeskočit na obsah

Cena mobilních dat v ČR za poslední dva roky klesla o polovinu

Objem přenesených dat na trhu datových služeb v České republice (ČR) vzrostl za poslední dva roky o víc než 200 %, cena těchto dat klesla za stejné období o polovinu. Od roku 2011 dokonce téměř desetkrát. Ceny se snižují trvale, operátoři přicházejí s neomezenými tarify, jejichž ceny postupně také klesají, snazší je i přechod mezi operátory. Další zlepšení budou následovat mimo jiné díky výsledkům nedávné 5G aukce. V ní byly nastaveny takové parametry, které pomáhají zvýšit konkurenci na mobilním trhu.

„Z letošního mezinárodního srovnání Rewheel vyplývá, že v České republice stojí 1 GB dat méně než například na Slovensku, v Řecku, Portugalsku nebo v Německu,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dodává: „Ceny jdou trvale dolů, snížily se ceny za 1 MB skutečně spotřebovaných dat a zároveň obrovským způsobem vzrostlo množství přenesených dat. Podle odhadu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) to byl za loňský rok téměř dvojnásobek objemu roku 2019.“

„Operátoři zavedli tarify s neomezenými daty, to bylo před dvěma lety ještě téměř nepředstavitelné. Ceny těchto tarifů výrazně klesají, Vodafone snížil cenu neomezeného tarifu s omezenou rychlostí na 599 Kč, s vyšší rychlostí na 799 Kč. O2 v létě nabízel 100GB tarif, podobně také T-Mobile přišel s atraktivní nabídkou. Ten neomezená data ke standardním tarifům poskytoval celé léto a v září na to navázal dalšími tarify. Během podzimu můžeme čekat další nové nabídky a v příštím roce předpokládáme, že tento trend bude pokračovat,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace a dodává: „V evropských srovnáních jsme tedy nyní v kategorii těch zemí, které mají již neomezené tarify standardně na trhu v nabídce, což ještě stále řada států nemá.“

Další zlepšení na trhu datových služeb se očekávají, ČTÚ finalizuje přípravu ex-ante regulace velkoobchodního trhu mobilních služeb. Až ji schválí Evropská komise, bude moci ČTÚ ceny mobilních dat regulovat napřímo. Noví hráči vzešlí z 5G aukce se připravují na vstup na celoplošný mobilní trh, dá se očekávat, že v průběhu roku 2022 přijdou s novými tarify, které dále sníží ceny mobilních dat.

„V roce 2019 byla rovněž schválena novela zákona o elektronických komunikacích, která zavedla snazší přechod k jinému operátorovi, což také přispívá ke zvýšení transparentnosti a zlepšení konkurenčního prostředí na mobilním trhu. V porovnání s rokem 2019 došlo v roce 2020 k meziročnímu nárůstu přibližně o 10 % na cca 493 500 přenesených telefonních čísel,“ doplňuje náměstek. Dalším krokem k posílení konkurence je například také nedávné rozhodnutí ČTÚ o povinnosti společnosti T-Mobile snížit velkoobchodní ceny.

TZ

@RadekVyskovsky

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy