Přeskočit na obsah

Češi dobývají svět 3D tisku skrze ekologii

Nenápadná firma z moravského Hulína se snaží měnit svět 3D tisku. Vyvinula unikátní ekologickou náplň do 3D tiskáren, též známé pod názvem filamenty, vyrobený z plně obnovitelných zdrojů.

Co to znamená v praxi? Aktuálně se v 3D tiskárnách používají především plasty, které se po použití často vyhazují, materiál od společnosti Fillamentum lze mnohokrát bez ztráty svých funkčních vlastností znovu použít. A na to firmy slyší. 3D tiskárny začínají být neoddělitelnou součástí výroby v mnoha podnicích, jenže co dělat s využitým výtiskem?

„Je to jednoduché. Musíte používat takový materiál, který lze opakovaně použít. A pokud skončí jeho životnost, jednoduše ho rozložíte v průmyslovém kompostéru nebo i domácím kompostu, který máte na zahradě – tak po něm nezůstanou žádné mikropolasty,“ říká Josef Doleček, zakladatel společnosti Fillamentum.

Česko-slovenská spolupráce v 3D tisku

Jak bylo zmíněno, náplním do 3D tiskáren se v oboru říká filamenty. Ve většině případů se jedná o strunu vyrobenou ze speciálních materiálů, kde se rozlišuje hlavně tvrdost, teplotní odolnost či zdravotní nezávadnost. Společnost Fillamentum se proto rozhodla podle principů cirkulární ekonomiky světu nabídnout svůj NonOilen, který může změnit nejen obor plastikářství. A jak je možné, že se tento materiál ze sta procent vrátí zpátky do přírody?

„Je možné díky obsahu PHB (polyhydroxybutyrát), který způsobuje proces rozpadu a umožňuje bakteriím rychleji “požírat” polymer. Po rozložení pak nezůstávají v kompostu žádné mikroplasty, které by ničily naše životní prostředí,“ vysvětluje profesor Pavol Alexy ze Slovenské technické univerzity v Bratislavě, jehož tým se na projektu NonOilen podílel.

Speciální miska pro hendikepované domácí mazlíčky

U filamentů se mnozí výrobci ohlíží ještě za jedním, v mnoha případech velmi důležitým, faktorem, a to, zdali materiály nejsou závadné pro kontakt s jídlem. V případě jídla pro domácí mazlíčky platí totéž – proto přišla česká firma se speciální koncepcí misek z přírodně nezávadného materiálu.

„Miska je nastavitelná nejen výškově, ale také sklonem, lze tak velice dobře přizpůsobit její polohu dle libosti zvířete. Snažíme se naše produkty mít co nejvíce udržitelné a NonOilen od Fillamentum přesně splňoval tento požadavek, tradiční tisk totiž z materiálů jako PETG není úplně lehce recyklovatelný,“ přibližuje myšlenku Martin Schenk, majitel společnosti AnyoneGo.

TZ

@RadekVyskovsky

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy