Přeskočit na obsah

Česká družice VZLUSAT-2 vzlétla do vesmíru

Do vesmíru odstartovala nová česká družice VZLUSAT-2. Bude ověřovat nové technologie, od experimentálních kamer pro pozorování Země, radiační detektory až po systémy řízení polohy. Technologie najdou uplatnění například při sledování sucha nebo v bezpečnostních oblastech. Minidružici o rozměrech 30 x 10 x 10 cm vynesla na oběžnou dráhu nosná raketa Falcon 9 z amerického mysu Canaveral. Jde tak o 9. družici s českou „SPZkou“, přičemž start dalších 2 českých minidružic se plánuje během první poloviny letošního roku.

Cílem Ministerstva dopravy je více zapojovat české firmy a výzkumná pracoviště do přípravy celých přístrojů či malých družic, jak si Ministerstvo dopravy předsevzalo v Národním kosmickém plánu. Minidružice VZLUSAT-2 je dobrým příkladem, kdy se daří sestavit a poslat do vesmíru celou družici, která slouží k výzkumům a testování leteckých technologií české výroby.

Výrobcem družice je Výzkumný a zkušební ústav letecký (VZLÚ), který na přípravě mise spolupracoval s dalšími českými firmami i výzkumnými pracovišti. Stejně jako této misi předcházející VZLUSAT-1 má nová mise sloužit zejména k ověření nových technologií z dílny českých firem. Otestované technologie pak chce VZLÚ využít při přípravě dalších družic, např. pro vlastní zamýšlenou konstelaci minidružic pro pozorování Země, jejichž cílem už bude poskytování dat a služeb pro každodenní použití. Jejich data by pak mohla doplňovat informace aktuálně poskytované evropským pozorovacím systémem Copernicus. Přehledové snímky najdou uplatnění při sledování sucha, v případě vysokého rozlišení mohou najít uplatnění v bezpečnostní oblasti.

„I přes pokročilé simulace a testování nejsme schopni všechno zde na Zemi plně ověřit, a proto potřebujeme získávat reálné zkušenosti s provozem na orbitě, to se týká například systému přesného řízení polohy, který nelze v pozemních podmínkách plně ověřit,“ uvedl Juraj Dudáš, vedoucí oddělení družicových systémů VZLÚ.

Družice oběhne Zemi na dráze ve výšce 475 až 575 km jednou za 95 minut. Spojení s družicí zajistí Fakulta elektrotechnická Západočeské univerzity v Plzni.

Stavbu družice finančně podpořila Technologická agentura ČR a Ministerstvo průmyslu a obchodu. Ministerstvo dopravy zabezpečuje povinnou registraci družice u OSN. Po úspěšném ověření mohou být tyto technologie uplatněny v programech a aktivitách Evropské kosmické agentury (ESA), které pro ČR představují hlavní nástroj pro rozvoj kosmických aktivit a vstupenku na institucionální a komerční trh. Účast v programech ESA totiž umožňuje českým firmám a akademické sféře se podílet na technologicky i finančně náročných projektech a aktivitách, které nejsou v možnostech samotné ČR. Díky nim se české firmy zapojují do mezinárodních dodavatelských řetězců a partnerství a zvyšují svou technologickou úroveň a konkurenceschopnost.

Zdroj: MPO

Foto: vzlusat1.cz

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy