Přeskočit na obsah

Česká firma Aers vyrábí bateriová úložiště z použitých baterií z elektromobilů

Česká společnost Aers ze skupiny Fenix vyrábí z použitých baterií z elektromobilů bateriová úložiště pro domácnosti s vlastními fotovoltaickými panely. Úložiště pojmenované HES má velikost běžné vysoké chladničky a kapacitu až 41 kilowatthodin (kWh), tedy čtyřikrát vyšší než běžné úložiště určené pro domácnost. Dnes to na veletrhu Amper řekl viceprezident Fenix Group Cyril Svozil. Většina bateriových úložišť nabízených v Česku pochází z Číny, jejich kapacita se obvykle pohybuje okolo deseti kWh. Zařízení od české firmy je podle Svozila nákladnější, ale nabízí čtyřnásobnou kapacitu.

„Při přepočtu na uskladněnou kilowatthodinu ale cena vychází velmi podobně,“ uvedl Svozil. Firma podle něj nabízí řešení, které bateriím z elektromobilů dává nový život. „Pro potřeby automobilů jsou jejich baterie silně předimenzované, baterie mají při využití v úložišti mnohem delší životnost než v elektromobilu,“ uvedl Svozil.

Na veletrhu Amper společnost představuje také své řešení pro průmyslové firmy. Zatím největší průmyslové úložiště tvoří dva přepravní kontejnery s kapacitou necelé tři megawatthodiny. „Naše průmyslové úložiště umí vykrývat špičku spotřeby a snižovat tak náklady a dokáže také zcela plynule kompenzovat mikrovýpadky v elektrické síti. Ty jsou v průmyslové výrobě velmi nepříjemné, protože sice trvají krátce, ale na několik vteřin zastaví všechny stroje v podniku. Náš systém ale v takovém případě naskočí ve zlomku vteřiny, takže stroje se nezastaví,“ doplnil.

Firma Aers vznikla jako dceřiná společnosti Fenix Group v roce 2016 a v Jeseníku v Olomouckém kraji a Blovicích na Plzeňsku vyvíjí a vyrábí bateriová úložiště pro fotovoltaické elektrárny.

Veletrh Amper trvá na brněnském výstavišti do čtvrtka, představuje novinky z elektrotechniky, energetiky, elektroniky či automatizace a digitalizace.

TZ

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy