Přeskočit na obsah

Česká pošta doručila od března na Ukrajinu bezplatně 20.900 balíků

Česká pošta od 1. března doručila bezplatně na Ukrajinu 20.900 balíků. Na Ukrajinu putovaly jak balíky s pomocí od Čechů, tak zásilky od ukrajinských uprchlíků, kteří přijeli do Česka. Polovinu balíků poslali lidé v posledním měsíci. Řekl to mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Balíky lze podle Vitíka posílat bezplatně i nadále. „Pořád platí původní dvě podmínky. Je válka a ukrajinská pošta přijímá zásilky,“ uvedl. Pošta zároveň stále nedoručuje zásilky do Běloruska, do Ruska je nutné počítat s velkým zpožděním.

Poštovné nemusejí lidé platit u standardních balíků s hmotností do 30 kilogramů zasílaných na konkrétní adresu. Zákazníci mohou tímto způsobem na přepážkách pošt odeslat až pět zásilek Standardní balík na Ukrajinu, ve variantě ekonomický i prioritní. Vzhledem k tomu, že balík je doručovaný mimo Evropskou unii, je nutné vyplnit celní prohlášení. Potřebná data je možné předvyplnit na webu poslatzasilku.cz, vytisknout formulář a přijít s ním na kteroukoliv pobočku České pošty.

Zákazníci České pošty poslali v lednu, před vypuknutím válečného konfliktu, na Ukrajinu zhruba 13.000 zásilek, z toho 470 balíků. Opačným směrem putovalo asi 1600 zásilek, balíků bylo 250.

Zdroj: allnews.cz

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy