Přeskočit na obsah

České úřady chtějí po technologických firmách více údajů, než je evropský průměr

České úřady požadují po velkých technologických podnicích o zhruba deset procent více informací o uživatelích, než činí celosvětový průměr. Vyplývá to ze studie společnosti Surfshark, která zkoumala žádosti o informace o uživatelích, jež od úřadů ze 177 zemí v letech 2013 až 2020 obdržely firmy Apple, Google, Facebook a Microsoft.

Počet uživatelských účtů zahrnutých v těchto žádostech činil v České republice ve sledovaném období 74 na 100 000 obyvatel. To představuje 33. nejvyšší úroveň na světě a třetí nejvyšší úroveň ve východní Evropě za Polskem a Maďarskem, píše Surfshark ve své tiskové zprávě.

Studie upozorňuje, že sledování aktivit uživatelů ze strany úřadů vykázalo v uplynulých letech výrazný vzestup. Od roku 2013 do roku 2020 se počet uživatelských účtů zahrnutých v žádostech o informace celosvětově více než zečtyřnásobil. V ČR tento nárůst činil 285 procent.

Firma Surfshark rovněž upozornila na prudký nárůst počtu žádostí v prvním roce pandemie nemoci covid-19. „Masivní nárůst internetové kriminality v roce 2020 byl provázen nárůstem počtu požadavků o údaje, které velké technologické společnosti obdržely,“ uvedla. „To lze připisovat tomu, že se všechno přesunovalo na internet, včetně kriminality,“ dodala společnost.

Zdroj: allnews.cz

Foto: Shutterstock

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy