Přeskočit na obsah

Český start-up s umělou inteligencí 24 Vision získal investici 37,5 milionu Kč

Český start-up 24 Vision, který dodává aplikaci pro odhalování chyb v automobilové výrobě pomocí umělé inteligence, získal na svůj další rozvoj investici 37,5 milionu korun. Díky penězům od fondů Y Soft Ventures, Nation 1 a skupiny QPAG se může firma se sídlem ve Frýdku-Místku soustředit na další vývoj a expanzi na mezinárodní trh. Společnost to dnes uvedla v tiskové zprávě.

V současnosti má 24 Vision nasazené řešení pro kontrolu automobilových dveří, palubních desek, sedaček a malých lakovaných komponent. Technologii aktuálně využívá největší tuzemská automobilka Škoda Auto a dále společnosti Brose CZ nebo společnosti ze skupiny Hyundai Motor Czech. Další automobilky a výrobci o ni jeví zájem v rámci pilotních projektů, uvedla firma.

Technologie 24 Vision v řádu sekund zkontroluje celý produkt, a to desetkrát spolehlivěji než lidské oko. Díky strojovému učení dokáže najít nejen konfigurační vady, ale i těžce viditelné defekty. Řešení lze přitom nasadit téměř na jakoukoliv výrobní linku.

„V automobilovém průmyslu se vyrábí i tisíce různých variant produktů a ohlídat výrobu všech je pro řadu strojů obtížné, natož pak pro člověka. S vizí vyřešit tento problém, který trápí prakticky celý trh, jsme 24 Vision zakládali,“ uvedl výkonný ředitel 24 Vision Martin Hriško.

„Start-upy, které využívají počítačové vidění pro kontrolu kvality, začínají standardně jako projektový byznys, který se ale špatně škáluje. 24 Vision už si touto fází prošlo a teď ví, jak se přepnout na škálovatelný podnikatelský model,“ dodal partner brněnské společnosti Y Soft Ventures Lukáš Konečný.

Společnost 24 Vision byla založena v roce 2019 a navázala na předchozí pětiletý vývoj v mateřské firmě TINT. U zrodu stáli tři zakladatelé, kteří vypracovali z uživatelského řešení komplexní produkt 24 Vision. Společnost prošla akceleračním programem Startup Yard.

TZ

Foto: Shutterstock

Zdroj: ICT NETWORK NEWS