Přeskočit na obsah

Chytrá zdravotechnika pomáhá k osvojení lepších návyků

Smart zdravotechnika je relativně novým pojmem v oblasti chytrých technologií. Společným rysem výrobků zařazených do této kategorie je monitoring zdravotního stavu, okolního prostředí nebo tělesných parametrů, a to prostřednictvím mobilní aplikace spárované pomocí Wi-Fi nebo Bluetooth s konkrétním přístrojem.

Některé aplikace však umí daleko více než jen strohou statistiku. Často jde o analýzy vytvářené na základě získaných dat od konkrétního uživatele nebo skupiny, které jsou zdrojem pro následná doporučení, a měla by vést k osvojení zdravějších návyků. Může jít o kontrolu ovzduší v interiéru, dodržování pitného režimu, sledování váhy nebo třeba pohybové aktivity. Některé aktuální trendy v oblasti zdravotechniky uvádíme na následujících příkladech.

Chytrá osobní váha

Tato chytrá váha nejenže pěkně vypadá, ale především poskytuje velké množství informací spojených s tělesnou váhou. Mimo jiné zaznamenává vývoj tělesné hmotnosti, vypočítává BMI (Body Mass Index), množství tuku, příjem kalorií nebo metabolický věk. Váha umožňuje vytvářet až 10 uživatelských profilů, takže jde o doplněk ideální pro celou rodinu.

Spárování s chytrým telefonem nebo tabletem probíhá prostřednictvím aplikace ETA VITAL, která je zdarma ke stažení v obchodě Google Play pro Android a App Store pro iOs. Výsledky měření se do zařízení nahrávají automaticky vždy, když je přístroj v dosahu zařízení. Cena produktu: 1 199 Kč.

Čistička vzduchu

Čističky vzduchu jsou fenoménem poslední doby. Zájem o tyto přístroje vzrostl zejména v souvislosti s pandemií koronaviru, ale nesmíme zapomenout na jejich další benefity. Konkrétně se zaměříme na chytrou čističku vzduchu od společnosti Phillips.

Model AC1214/10 stačí zapojit do sítě a během krátké doby dokáže vyčistit místnost o velikosti až 32 m² od 99,97 % škodlivých částic, bakterií a

některých virů. Integrovaný Hepa filtr NanoProtect také významně zredukuje alergeny, plyny či zápachy, přičemž jeho životnost je až 24 měsíců. Čistička vzduchu je tichá a hodí se tak nejen do domácností, ale i do menších kanceláří.

Chytrost této čističky spočívá v automatických režimech a v intuitivním ovládání pomocí displeje na horní straně přístroje nebo prostřednictvím aplikace Air Matters, kam se také ukládají data o kvalitně vzduchu nebo stavu HEPA filtru. Cena produktu: 7 999 Kč.

Manažer pitného režimu

Možná se to nezdá, ale mnoho lidí vlivem uspěchaného životního stylu zapomíná na pitný režim. Chytrý manažer pitného režimu Beurer DM 20 je v podstatě malý, lehký a odolný podtácek, díky kterému lze hlídat vlastní pitný režim například v kanceláři nebo doma.

Je napájen dvěma klasickými bateriemi (1,5 V AAA) a vybaven technologií Bluetooth, jejíž pomocí přenáší data o pitném režimu do aplikace Beurer HealthManager. Ta je opět kompatibilní s mobilními zařízeními, které disponují novějšími verzemi iOS nebo Androidu. Přístroj zaznamenává pomocí váhového senzoru množství vypitých tekutin a zároveň upozorňuje, kdy je čas na další napití. Díky analýzám připraveným na základě zadaných parametrů a množství vypitých tekutin pomáhá vytvářet individuální plány pitného režimu. Cena produktu: 1 079 Kč.

Chytrý sonický kartářek

Dentální hygiena je pro každého samozřejmostí, přesto mnoho lidí techniku čistění zubů neovládá zrovna na jedničku. Nejen pro ně je tu chytrý sonický kartářek Philips Sonicare DiamondClean 9000 HX9914/57. Kvalitní čistění chrupu a bělejší zuby zaručuje unikátní technologie ochrany dásní a senzoru tlaku, která je integrována přímo v kartáčku. Zaznamenaná data jsou pak přenášena do mobilní aplikace Philips Sonicare, která poskytuje zpětnou vazbu o kvalitě čištění. Jedná se zejména o přizpůsobené pokyny techniky čištění a informaci, zda příliš na zuby netlačíte.

Benefitem sonického zubního kartáčku ale není jen aplikace. Disponuje totiž režimy Clean pro každodenní čištění, White+ na odstraňování skvrn, Gum Health je vhodný pro efektivní čištění dásní a Deep Clean+ pro hloubkové čištění. Technologie BrushSync integrovaná přímo v rukojeti

kartáčku pak vizuálně upozorňuje na potřebu výměny nástavce. Skvělá je na tomto kartáčku výdrž, na plné nabití totiž zvládne pravidelný provoz po dobu dvou týdnů. Cena produktu: 8 149 Kč.

TZ

@RadekVyskovsky

Zdroj: Zdraví-lidé.cz

Generated by Feedzy