Přeskočit na obsah

Čína plánuje satelitní systém kolem Měsíce pro konektivitu a navigaci

Čínský národní vesmírný úřad (CNSA) plánuje rozmístit kolem Měsíce konstelaci satelitů.

Systém bude sloužit k poskytování komunikačních a navigačních služeb lunárním sondám a případně i výzkumné stanici.

CNSA plánuje vypustit lunární sondy Chang’e-6, Chang’e-7 a Chang’e-8 ve fázích, z nichž každá bude vyžadovat určitou úroveň konektivity a navigace.

Když 6 prozkoumá odvrácenou stranu Měsíce, nebude schopna udržovat přímou komunikaci se Zemí, což vyžaduje přenosový systém.

Chang’e-4 dosáhla prvního měkkého přistání lidstva na odvrácené straně Měsíce v roce 2019, následovala Chang’e-5. Obě použily družici Queqiao Relay Satellite k připojení k Zemi.

Ale nástupnický systém, stejně jako 7 a 8 zkoumající jižní pól, bude vyžadovat větší konektivitu. Vypuštění všech tří je plánováno do roku 2030, před spuštěním lunární vědecko-výzkumné stanice.

Konkrétní podrobnosti o konstelaci satelitu nebyly zveřejněny.

Evropská kosmická agentura také doufá, že rozmístí první tři až čtyři satelity kolem Měsíce, které budou lunární službě poskytovat internetové služby a služby podobné GPS, případně s pomocí základnových stanic. Projekt Moonlight doufá, že nejen zlepší přístup na odvrácenou stranu Měsíce, ale umožní roverům a dalším landerům nést méně komunikačního vybavení.

To je také cílem LunaNet, ambiciózního plánu NASA na vybudování internetu pro Měsíc – a poté širší sluneční soustavu.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy