Přeskočit na obsah

Čína postaví projekt podmořského kabelu za 500 milionů dolarů, aby mohla konkurovat USA

Státní čínské telekomunikační firmy údajně pracují na vývoji projektu podmořské kabelové sítě v hodnotě 500 milionů dolarů, který by měl konkurovat podobnému systému podporovanému USA.

Podle agentury Reuters by projekt spojil Asii, Blízký východ a Evropu, podobně jako kabel Sea-Me-We-6 podporovaný USA, protože napětí mezi USA a Čínou roste.

S odvoláním na čtyři zdroje agentura Reuters odhalila, že tři hlavní čínští telekomunikační operátoři, China Telecom, China Mobile a China Unicom, spolupracují na zmapování „jedné z nejpokročilejších a nejrozsáhlejších podmořských kabelových sítí na světě“.

Tento potenciální projekt přichází krátce poté, co společnosti China Telecom a China Mobile stáhly svou účast na projektu podmořského kabelu South East Asia-Middle East-West Europe 6 (Sea-Me-We 6).

Důvodem, proč Čína odstoupila od kabelu Sea-Me-We 6, byla americká společnost SubCom, která získala zakázku na stavbu kabelu, spíše než společnost Hengtong Marine, největší čínský poskytovatel v tomto odvětví. Hengtong získal většinový podíl v Huawei Marine Networks v roce 2019 poté, co si americké sankce vynutily prodej.

Byla to rána pro projekt, který by měl být spuštěn až v roce 2025, přičemž oba operátoři se spojili a investovali 20 procent do kabelu, přičemž celý kabel měl stát 500 milionů dolarů.

Nyní se však zdá, že Číňané vkládají své peníze jinam, aby konkurovali kabelu s vlastním jménem EMA (Europe-Middle East-Asia).

Tento navrhovaný kabel údajně spojí Hongkong s čínskou ostrovní provincií Hainan, než spojí Singapur, Pákistán, Saúdskou Arábii, Egypt a Francii.

Je příznačné, že tento kabel by vyráběla čínská společnost HMN Technologies, která byla dříve většinovým vlastníkem Huawei, než Hengtong získal svůj většinový podíl.

Čínský stát poskytne společnosti Hengtong dotace na vybudování kabelu, uvedly zdroje, přičemž se očekává, že kabel bude hotov do konce roku 2025, zhruba v souladu s projektem Sea-Me-We 6.

Žádný z operátorů ani Hengtong zatím zprávy veřejně nekomentovali.

Minulý měsíc bylo oznámeno, že Čína blokuje projekty na pokládání a údržbu podmořských internetových kabelů přes Jihočínské moře, přičemž Financial Times v té době uvedly, že Peking chce získat větší kontrolu nad infrastrukturou přenášející světová data.

Přečtěte si více: datacenterdynamics.com

Zdroj: DATACENTER NETWORK NEWS