Přeskočit na obsah

Čínské instituce si pořídily čipy Nvidia s umělou inteligencí navzdory zákazu vývozu z USA

Výzkumným institucím a univerzitám v Číně se podařilo získat špičkové čipy Nvidia pro umělou inteligenci prostřednictvím čínských prodejců, a to navzdory zákazu vývozu z USA.

Podle zprávy agentury Reuters si deset institucí, včetně Čínské akademie věd, Šan-tungského institutu umělé inteligence, státního leteckého výzkumného centra a centra pro vesmírnou vědu, pořídilo čipy Nvidia obsažené v serverových produktech společností Supermicro, Dell a tchajwanské společnosti Gigabyte.

Již dříve se objevily zprávy, že čínské společnosti znovu využívají herní čipy Nvidia instalací jejich základních komponent na nové desky plošných spojů k napájení hardwaru pro umělou inteligenci.

USA v současné době vedou s Čínou obchodní válku a omezily vývoz špičkových čipů, aby zpomalily její vývoj umělé inteligence, vojenské programy a omezily porušování lidských práv.

Dne 17. listopadu 2023 americká vláda rozšířila již zavedené sankce, aby zabránila cestě pokročilejších čipů AI, jako jsou ty navržené společností Nvidia, do Číny. Agentura Reuters však uvedla, že prověřila stovky dokumentů z výběrových řízení, které ukazují, že objednávky na tyto čipy byly realizovány v období od 20. listopadu 2023 do 28. února 2024.

Mluvčí společnosti Nvidia ve vyjádření pro agenturu Reuters uvedl, že tendry, které zpravodajský portál identifikoval, se týkají produktů, které byly vyvezeny a široce dostupné před zavedením omezení, a dodal, že z dokumentů nevyplývá, že by některý z partnerů společnosti Nvidia porušil pravidla kontroly vývozu.

Agentura Reuters uvedla, že z dokumentů není jasné, zda byly tendry splněny nově zakoupenými servery nebo zásobami získanými před vstupem rozšířeného zákazu v platnost.

Aby Nvidia vyhověla vládním sankcím, vyvinula čipy HGX H20, L20 PCIe a L2 PCIe, což jsou zkrácené varianty stávajících produktů, které byly navrženy tak, aby vyhovovaly pravidlům vývozu. Ty přišly poté, co byla zakázána i předchozí zmenšená verze.

V roce 2018 řekl generální ředitel a zakladatel společnosti Nvidia Jensen Huang pro DCD, že v té době Čína představovala třetinu obchodu společnosti.

Výrobce čipů v současné době také najímá manažera pro vládní záležitosti, který má „podporovat pozitivní vztahy s vládními subjekty“ v Číně.

Americké ministerstvo obchodu agentuře Reuters sdělilo, že se nebude vyjadřovat k probíhajícím vyšetřováním.

Ministerstvo se již zabývá údajným porušením sankcí v oblasti čipů ze strany největší čínské polovodičové společnosti Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC).

Ministerstvo je údajně znepokojeno tím, že společnost SMIC mohla vyrábět svůj 7nm čip Kirin 9000S s podporou 5G pro Huawei Mate Pro 60 pomocí zařízení od nizozemské litografické společnosti ASML.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: DATACENTER NETWORK NEWS 

Zdroj: ICT NETWORK NEWS