Přeskočit na obsah

ČNB: Bankám loni předběžně stoupl zisk o 35 miliard na 104,1 mld. Kč

Tuzemské banky v roce 2022 vytvořily podle předběžných výsledků čistý zisk 104,1 miliardy Kč, což je proti předloňskému roku nárůst o 35,1 miliardy korun. Vyplývá to ze statistik České národní banky. Data za loňský prosinec se budou revidovat. Revidovaná data budou zveřejněna na konci února. Jde o data sbíraná pro účely měnové a finanční statistiky, řekla Denisa Všetíčková z tiskového oddělení ČNB.

Zisk bank a spořitelen v Česku loni poprvé v historii překonal hranici 100 miliard korun. Dosud nejvyššího zisku dosáhly tuzemské banky a spořitelny v roce 2019, a to 89,7 miliardy korun.

Banky v loňském roce těžily z vysokých úrokových sazeb. Centrální banky zvyšováním úrokových sazeb bojují proti inflaci a kvůli inflaci a inflačním očekáváním stoupají také tržní úrokové sazby. Oboje se příznivě promítá do ziskovosti bank, neboť to navyšuje úrokové marže, a tedy úrokové výnosy.

Největší bankovní domy budou od letošního roku platit daň z mimořádných zisků. Takzvanou windfall tax schválila vláda jako 60procentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Ten odpovídá rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent. Výnos z daně má vládě sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít v souvislosti se zastropováním cen energií.

Daň z mimořádných zisků se vztahuje až k ziskům za letošní rok.

TZ

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy