Přeskočit na obsah

Conti chce svrhnout vládu v Kostarice

Ruská kriminální skupina Conti, která se specializuje na vydírání po internetu, chce svrhnout vládu v Kostarice. Zaútočila už na počítače vlády této středoamerické země a žádá po ní výpalné, aby získaná data nevymazala, informovala agentura AP. Kvůli kybernetickému útoku minulý týden Kostarika vyhlásila nouzový stav.

Skupina napadla počítačové systémy kostarického státního sektoru v dubnu a dostala se například k údajům celní či daňové správy. Údaje zakódovala a pohrozila jejich vymazáním, pokud nedostane výpalné deset milionů dolarů (zhruba 240 milionů Kč). Ani po měsíci se Kostarice plně nepovedlo obnovit fungování všech jejích systémů.

„Jsme odhodlaní svrhnout vládu za použití kybernetického útoku, ukázali jsme vám celou naši sílu a moc. Museli jste vyhlásit nouzový stav,“ uvedla skupina, která vyzvala obyvatele Kostariky, aby donutili vládu skrze demonstrace k zaplacení výpalného. Současně oznámili, že požadovanou částku zdvojnásobila na 20 milionů dolarů. Pokud skupina peníze nedostane do soboty, tak hrozí, že data smaže.

Podle amerického ministerstva zahraničí jsou s programem, který používá skupina Conti, spojeny stovky kybernetických útoků. Jen od začátku letošního roku podle ministerstva skupina získala na platbách od svých obětí na 150 milionů dolarů (3,6 miliardy Kč). Americká diplomacie nabízí odměnu deset milionů dolarů za informace, které povedou k odhalení členů skupiny či k určení místa, kde se nachází.

Zdroj: allnews.cz

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy