Přeskočit na obsah

ČR chybí rekordní počet zaměstnanců

Trh práce se přehřívá, českým firmám chybí rekordních 363 000 zaměstnanců. To je nejvíce v historii republiky. Nejhorší je situace ve stavebnictví nebo v průmyslu, s nedostatkem zaměstnanců se ale potýkají i další obory. Vše navíc komplikuje pandemie a omezené cestování, které blokuje vstup zahraničních pracovníků. Firmy proto musejí hledat alternativy, nabízí se automatizace a robotizace rutinních činností.

Srpnová míra nezaměstnanosti v Česku činila 3,6 %, před pandemií přitom byla nezaměstnanost jen o málo menší na úrovni 3 %. Kromě nedostatku pracovníků ale firmy trápí také další problémy – zejména nedostupnost a vysoká cena stavebních materiálů nebo elektronických čipů a také rychle rostoucí mzdy, které z Česka pomalu sejímají nálepku „montovna Evropy“.

Odborníci proto bijí na poplach a doporučují, aby společnosti začaly personální krizi řešit automatizací a robotizací rutinních činností. Není nutné investovat miliony korun do nových technologií či robotů, investice mohou být řádově nižší.

„Máme klienta, který díky zavedení systému pro řízené skladování WMS zrychlil vyskladnění denních objednávek z původních 12 hodin na dvě hodiny. Ušetřil tak jedno pracovní místo, navíc nemusí shánět brigádníky do skladu během sezónních špiček,“ uvádí pro představu Delivery Manager systému Lokia WMS Miroslav Králík z firmy Grit. Investice se prý klientovi vrátila za dva měsíce.

Automatizujte zejména repetitivní činnosti

Kromě logistiky nebo skladového hospodářství lze podobným způsobem automatizovat i další činnosti. Vystavování objednávek nebo příjem faktur automatizuje EDI či vytěžovací software, část dotazů na zákaznické podpoře vyřeší chatbot, práci obchodníkům usnadní CRM systém, prototypování i výrobu součástek obstarají 3D tiskárny. Firmy by si měly vytipovat rutinní a repetitivní činnosti, nad kterými tráví zbytečně moc času, a hledat možnosti automatizace.

„Vytěžovací software nám šetří přibližně půl pracovního úvazku, odhadem 60 hodin za měsíc, na příjmu faktur. Nepotřebujeme tak externí fakturantku, která to dříve dělala,“ popisuje svoje zkušenosti finanční kontrolorka Kamila Burgerová z firmy MoroSystems.

Demografický vývoj v Česku i v sousedních zemích navíc napovídá tomu, že do budoucna bude nedostatek zaměstnanců ještě palčivějším problémem. Společnosti, které se zavčasu přizpůsobí, proto mohou v nejbližších letech získat klíčovou konkurenční výhodu.

TZ

@RadekVyskovsky

Zdroj: JOBS NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy