Přeskočit na obsah

ČR se stala členem platformy k rozvoji a dopadům umělé inteligence

Česká republika se stala členem mezinárodní platformy Globální partnerství pro umělou inteligenci (GPAI), která se zaměřuje na rozvoj a dopady umělé inteligence (AI). V dnešní tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo zahraničí. GPAI vznikla v roce 2020 z iniciativy Francie a Kanady, aktuálně má 25 členů.

Česká republika se od ledna zapojí do činnosti pracovních skupin, do nichž vyšle své přední odborníky na umělou inteligenci. Iniciativa spojuje země a odborníky z různých oborů, včetně vědeckých pracovníků a zástupců průmyslu, občanské společnosti, mezinárodních organizací a státní správy, uvedlo ministerstvo.

O tom, že ČR se stává součástí skupiny, hovořil už v listopadu tehdejší ministr zahraničí.

Platforma má čtyři pracovní skupiny. První se zaměřuje na zodpovědnou umělou inteligenci. Součástí je i podskupina zabývající se umělou inteligencí a reakcí na koronavirovou pandemii. Další skupina se zabývá správou dat, jiná budoucností práce a poslední inovací a komercializací.

„Veškerá činnost GPAI podporuje zodpovědný rozvoj AI založený na principech lidských práv, inkluze, diverzity, inovace a ekonomického růstu,“ uvedlo ministerstvo. „Od členství v GPAI si slibujeme především možnost systémového zapojení do mezinárodně-politických diskusí o dopadech umělé inteligence, možnost podílet se na formulaci lepších standardů AI a omezování případného zneužití technologií,“ dodalo.

Dalšími členy iniciativy jsou Austrálie, Belgie, Brazílie, Dánsko, Francie, Německo, Irsko, Indie, Itálie, Izrael, Japonsko, Kanada, Mexiko, Nizozemsko, Nový Zéland, Polsko, Jižní Korea, Singapur, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Velká Británie, Spojené státy a Evropská unie.

Zdroj: ČTK/allnews.cz

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy