Přeskočit na obsah

ČS jako první banka v ČR nabízí jednorázovou virtuální kartu

Česká spořitelna jako první banka v ČR nabízí klientům jednorázovou virtuální kartu pro placení na internetu. Po zaplacení tato karta automaticky zanikne, stejně tak v případě, že jí klient do 60 minut nevyužije. Banka to dnes sdělila v tiskové zprávě. Virtuální platební karta, kterou nabízí podle expertů oslovených ČTK v ČR i takzvané fintechové firmy, neexistuje v plastové podobě, ale jen v internetovém bankovnictví nebo v mobilní peněžence.

„Jednorázová virtuální karta snižuje rizika zneužití platebních karet v důsledku plateb na nezabezpečených e-shopech,” uvedl šéf platebních řešení v České spořitelně Jan Hallich. „Věříme, že na konci letošního roku si jednu z našich virtuálních karet vyzkouší každý třetí uživatel mobilního bankovnictví George. Do pěti let očekávám, že virtuální karty budou dominovat nad těmi plastovými,” dodal.

„Jednorázová virtuální karta slouží primárně k jedinému účelu, a to k bezpečnému nákupu na e-shopu kdekoliv na světě. Hodí se například v situacích, kdy klienti u sebe nemají svoji plastovou platební kartu a potřebují nakoupit na internetu. Nebo nechtějí sdělovat údaje ze své fyzické platební karty na e-shopu, kterému nedůvěřují. Typickým příkladem může být nákup na neprověřeném internetovém obchodu, například mimo EU, který nepoužívá 3D Secure, apod.,” říká Juraj Pilka, který má ve Spořitelně na starost platební karty.

Nová jednorázová virtuální karta doplňuje ve spořitelně virtuální kartu pro trvalé nákupy. Spořitelna tuto virtuální kartu nabízí od prosince 2020 a od té doby jich klienti vytvořili přes 100.000, když aktivně používaných je více než 67.000.

Virtuální kreditní karty na jedno použití představují oblíbený produkt řady fintechových firem, řekl ČTK analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Krok ČS je tak podle něj příkladem širších globálních trendů, kdy se tradiční a zavedené banky snaží přicházet s inovativními produkty, aby držely krok s fintechovou konkurencí. Ve světě rostoucích kybernetických rizik dává zejména pro obezřetnější klienty různých e-shopů používání virtuálních karet na jedno použití smysl, dodal.

Za správný krok virtuální platební kartu označil Daniel Horňák ze společnosti Patron. Například Revolut ji podle něj nabízí již delší dobu. Vedle bezpečnosti na internetu je výhoda také v okamžitém použití bez nutnosti obdržet fyzickou kartu.

Zdroj: ČTK/allnews.cz

Foto: ČS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy